Nyrstar Budel’s zinksmeltactiviteiten worden op care & maintenance gezet

BUDEL-DORPLEIN – Nyrstar’s zinksmelter in Budel wordt vanaf de tweede helft van januari 2024 tot nader bericht in care & maintenance geplaatst. Deze beslissing volgt op een grondige en uitgebreide evaluatie en is een directe reactie op de aanhoudende en verwachte hoge energiekosten en verslechterde marktomstandigheden.

In tegenstelling tot soortgelijke activiteiten in andere Europese lidstaten, heeft Nyrstar Budel te kampen met de aanzienlijk nadelige gevolgen van het -in Nederland- stopzetten van steunmaatregelen die door de Europese Commissie in het leven zijn geroepen om de Europese industrie competitief te houden. Dit heeft de druk op operationele marges van de Budel-activiteiten van Nyrstar verhoogd. Als gevolg hiervan is de voortzetting van de productie op de Nyrstar Budel site op dit moment economisch niet verantwoord.

“Hoewel we geen ontslagen plannen ten gevolge van de care & maintenance, begrijpen we dat de beslissing om de productie in Nyrstar Budel tijdelijk stop te zetten een impact zal hebben op onze medewerkers. Onze geëlektrificeerde, koolstofarme fabriek in Budel is één van de meest efficiënte, primaire zinksmelters ter wereld en is van cruciaal belang voor de industriële waardeketen. Het is teleurstellend dat we onze productie moeten stopzetten als gevolg van verslechterde marktomstandigheden en het beleid van de nationale overheid. We hopen onze activiteiten te zijner tijd te kunnen hervatten zodat we Europa kunnen blijven bevoorraden met lokaal geproduceerde essentiële basis- en kritieke metalen”, zei Henk Leendertse, General Manager van Nyrstar Budel.