Verkeer

Ik zat afgelopen week in de auto, we reden naar Eindhoven en achter in de auto zat iemand die van haar telefoon af scrollend aan het voorlezen was: Weten jullie dat de gemeente Cranendonck de 3e gemeente is in Brabant waar de meeste verkeersongelukken plaats hebben gevonden in 2022? Ik bedoel de toename van het aantal verkeersongelukken ten opzichte van het jaar ervoor? Dat is een verschil van 88. Het scheen dat Reusel – De Mierden en Asten iets hoger scoorden in dat opzicht. 

We reden net het gemeentelijk pest-traject dat loopt van de grens van Hamont via de rotonde richting Vlassak en van Cranenbroek naar Eindhoven en op die weg kwamen we uiteraard langs de nauwe doorgangen waar de een moet stoppen en de andere richting verder kan. Zonder merkbaar aan te duiden systeem wordt hierin gewisseld wie voorrang heeft en wie niet. Zodat de automobilisten die 2 maal achtereen voorrang hebben moeten verlenen, des duivels worden, wanneer ze eenmaal aan de beurt zijn om voorrang te hebben, iemand die er nog net door wil glippen ronduit agressief, nee, crimineel bejegenen. Zodat de agressie, opgewekt door steeds te moeten stoppen zich vertaalt in ongewenst rijgedrag. Vroeger, toen er nog geen nauwe doorgangen waren reed iedereen waarschijnlijk te hard. En vast niet iedereen en heel waarschijnlijk ook alleen op punten waar het geen kwaad kon. Maar nee, de gemeente Cranendonck die verder over alles zeer lang na moet denken, jaren, commissies moet beleggen over zaken waarvan het in een oogopslag duidelijk is wat er moet gebeuren, was zeer snel te werk gegaan en ‘doorheen de hele gemeente’, een Belgische term die laatste die ik voor het gemak heb overgenomen, liggen nu deze verkeersgruwelen. Alsof drempels nog niet genoeg ware wordt men nu overal gehinderd door deze enge luwtes. Alleen al in het kleine  Gastel liggen er een stuk of vijf, zes, ik heb ze eerlijk gezegd niet geteld, in Budel zelf is het niet meer te tellen, bovendien kom ik niet overal, het arme Budel-Schoot, de trotse bezitter van 6 à 7 van deze botsingaanmoedigers en Budel-Dorplein heeft er meen ik vier plus drempels, plus ergens een flitspaal. Soerendonk doet ook al mee en in Maarheeze zal het waarschijnlijk niet veel beter zijn hoewel die kern al genoeg te lijden heeft van de sluipverkeerders. Voorstel aan de gemeente: Alle engtes weg, alle luwtes, zo ook alle drempels op een enkele na die de garagehouders plus de maagstreek aan het werk houdt en gewoon overal een goede ouwerwetse, degelijke flitspaal die je al van verre kunt zien staan. Dat haalt de vaart er ook uit. Degene die niet oplet en toch nog te hard rijdt krijgt uiteraard een boete. Deze gelden (haha, Ambtelijke term) kunnen worden besteed aan onderhoud van de wegen halvelings en de andere helft gaat naar de armen in de gemeente. Lijkt me echt een goed plan. Dat is tenminste eerlijk. Wie te hard rijdt, hij betale. En je weet dat je zure geld goed besteed wordt binnen de gemeente. Wanneer je eens hartelijk wel wilt doen als automobilist, scheur je op een mooie dag de hele gemeente door en alle arme mensen hun beurzen worden kort daarna rijkelijk gevuld. Dat doet goed. Aan iedereen. Zo, dat was dat. Verder heb ik niks te mekkeren behalve dan dat ze in Hamont zo verschrikkelijk zuinig zijn met hun strooizout of strooizand, dat op een enkele weg na alle wegen spiegelglad zijn. Maar ach, zullen ze in Hamont denken, dat beschiet toch niet, volgende week begint het toch weer te dooien. Een grote rondweg als de Mulk, waaraan ik toevallig woon, wordt gewoon niet bestrooid, terwijl het echt een drukke weg is. Ieder jaar worden de winters minder, dus gebruik je voorraad, Hamont; strooien maar zou ik zeggen. Scheelt een hoop ongelukjes. Zo, nu ben ik echt uitgemopperd. Straks maar weer eens het dorp ingeschoven. 

Reageren? Graag! Dat kan via guus.van.winkel@pandora.be