Volop hilariteit en vermaak bij Roesdonkse bonte avonden

SOERENDONK – Het publiek van de bonte avonden in Soerendonk kon op vrijdag 12 en zaterdag 13 heerlijk lachen. De twee uitverkochte avonden werden gedomineerd door tonpraat en dans, maar aangevuld met zang, cabaret en een bandparodie was er voor iedereen wat wils te beleven. 

Door Roy de Leijer

Zaterdag werd de bonte avond geopend door Steffi Ras en John Bax, die een medley zongen van liedjes van onder meer Queen, Guns ’n Roses en Robbie Williams.

De spits in de ton werd afgebeten door de meest jeugdige tonprater van allemaal: Fem van Gennip, die vorig jaar als Fien de Bloementrien deelnam aan de Cranendonckse Carnavals Cup (CCC). Bij de Roesdonkse bonte avonden speelde ze hetzelfde typetje als bij de tonpraatwedstrijd voor basisschoolleerlingen. Zelfverzekerd vertelde ze over haar belevenissen als bloemenverkoopster in Cranendonck. Ze bracht een grappig verhaal met verschillende nadenkertjes. 

Vertrouwde zeverpraat was er van John Govers als Spuit 11. Met geslaagde woordgrappen en droge humor nam hij het publiek mee in zijn leven als pasgetrouwde brandweerman.

Nog droger was de humor van ervaren rot Arian Compen, die in de huid kroop van Schrik Barend de Stuntman. Hij hield overduidelijk van het ouderwetse stuntwerk. “Een elektrische wagen is net als diarree, je mag blij zijn als je je huis ermee haalt”, aldus de Soerendonkse tonpraatopper.

Waar Tom van Osch het afgelopen weekend als skileraar hoge ogen gooide bij de Brabantse Kampioenschappen Tonpraten in Valkenswaard, bracht hij in de Roesdonkse ton zijn nieuwste creatie ‘De vogelaar’. De inkt van zijn buut was nog maar net droog, maar daar was in Soerendonk amper iets van te merken. Met veel woordspelingen en geslaagde grappen was hij een van de hoogtepunten van de avond. Een voorbeeld: “In België hebben ze in 1870 het asfalt uitgevonden, maar daarna hebben ze er niets meer aan gedaan.”

De leden van de Raad van Elf waren een van de weinig acts waarin Soerendonk centraal stond. Hun roadtrip door Cranendonck eindigde – hoe kan het ook anders – in Soerendonk. Tijdens de educatieve excursie was er onder meer aandacht voor de leegstaande panden in het centrum van het dorp. Historische feitjes werden daarbij afgewisseld met dorpse nieuwtjes.

Het tonpraatgeweld werd vooral afgewisseld met dans. Een selectieteam en de donderdagavondgroep van UC Dance, Dansgarde en Unity Dance brachten enkele energieke en wervelende dansen op de planken van de tot feestzaal omgetoverde gymzaal van gemeenschapshuis Den Donck. 

Energiek was ook het optreden van de groep ‘Megjes vur Megjes’. De verrassingsact van vorig jaar pakte opnieuw uit met een bandparodie. Met tal van grappige en toepasselijke liedjes, ludieke vondsten, een flinke dosis zelfspot en vele verkleedpartijen zorgde de groep voor veel hilariteit en vermaak. 

Het slotnummer werd daarna ingezet door John Bax. De muzikale omlijsting van de bonte avonden werd verzorgd door het Soeriks Muziek Gezelschap (SMG). De presentatie was in handen van Frank Stevens en Stef Verhoeven.

Op vrijdag werd de Vergulde Regenboog uitgereikt aan De Bout. Ook was er die avond een optreden van tonprater Wendy Clement. Op zaterdag werden er drie jubilarissen in het zonnetje gezet.