Achelse wijnboer gaat champagne en cava achterna

ACHEL – Chris Engels startte in 2019 als wijnboer met de aanplant van 20.000 druivenstokken op een terrein van bijna 5 ha in de buurt van Verviers.  Na de mooie zomer van 2022 werden 13.000 flessen rode en witte wijnen gemaakt. Een frisse en fruitige Auxerrois, een mooi afgeronde Pinot Gris als witte wijnen en een fruitige Pinot Noir naast een hout-gerijpte Pinot Noir en een verrassende Acolon als rode wijnen, vallen behoorlijk in de smaak. 

“De warme en droge zomer van 2022 zorgde voor gezonde en rijpe druiven”, aldus Chris Engels. “En dat is de belangrijkste voorwaarde om tot mooie wijnen te komen”. Ook de professionele wijnwereld weet deze Vinadis wijnen te waarderen. Bij een proeverij, georganiseerd door het gespecialiseerde wijnblad “Perswijn”,  werden best lovende proefnotities geschreven over de 2 ingezonden wijnen. De Vinadis Auxerrois 2022 werd beschreven met geuren van appel, peer en specerijen en zuivere, sappige, schone smaken. Deze wijn kreeg een score van 14,5 op 20 mee wat een best hoge score is. Ook de Vinadis Acolon 2022 scoorde 14,5 op 20 met notities als donker, vlierbessen, cassis, kaneel, fruitig, smaakvol.  De wijnen zijn te koop rechtstreeks bij de wijnboer (o.a. in Achel) en in een aantal winkels en restaurants. Voor de eindejaarsfeesten zijn ze ook beschikbaar in cadeauverpakking voor 1, 2 of 3 flessen.

“Maar stilstaan is er niet bij. Elk jaar rijpen nieuwe ideeën en die in praktijk brengen, maakt dit project zo mooi en interessant”, aldus Chris. “Dit jaar staat wat dat betreft in het teken van de productie van schuimwijnen”. Daarvoor zijn de bekende soorten uit de champagnestreek (Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay) geplant. Na de oogst van dit jaar zijn de basiswijnen ondertussen klaar. Deze moeten nog wel een paar maanden rijpen, maar de eerste proeverijen zijn weer veelbelovend.  

Van een deel van deze basiswijnen zal dus op de klassieke manier schuimwijn worden gemaakt. Dat betekent dat we in januari een tweede gisting in de fles zullen starten. En dan blijft er een ding over… geduld hebben.  Of beter … veel geduld hebben. De schuimwijnen hebben tijd nodig om te rijpen. De specialisten spreken over het ‘sur latte’ leggen. Hoe langer, hoe mooier de wijnen worden. 9 maanden ‘sur latte’  is eigenlijk een minimum, maar 12 of 15 maanden levert meer kwaliteit. “Bij Vinadis kiezen we voor 15 of zelfs 18 maanden rijping”, stelt Chris Engels. “De bubbels zullen dus pas in 2025 te koop zijn. Zoals gezegd: geduld is een schone deugd”. 

Ook tijdens de Vakantiebeurs Noord-Limburg kan er op zaterdag 20 en zondag 21 januari genoten worden van de wijntjes van Vinadis. Zo wordt er op zaterdag al 1 witte en 1 rode wijn van Vinadis geschonken door de organisatie. En op zondag is Chris Engels zelf ook aanwezig met een stand. Chris: “Alle wijnen kunnen dan geproefd en gekocht worden. Er is dan ook uitleg over mogelijkheden voor bezoek (met proeverij) aan de wijngaard en wijnmakerij.” Voor meer info: www.vinadis.be of mail naar chris.engels@vinadis.be