Jeugddelict

Hallo,

Regelmatig krijg ik vragen of de politie een minderjarige handboeien mag aandoen.

Sinds 1 maart 2023 geldt er in België een principieel verbod op het boeien van minderjarigen. Van dit verbod kan enkel afgeweken worden in twee situaties én wanneer er minstens voldaan is aan één van de opgesomde voorwaarden. Bovendien moet het boeien van de minderjarige steeds uitdrukkelijk vermeld én gemotiveerd worden in het proces-verbaal. Tot slot mag het boeien slechts voor een zo kort mogelijke tijd.

De uitzonderlijke situaties waarin een minderjarige handboeien mogen aangedaan worden zijn:

  1. Bij de overbrenging, de uithaling en de bewaking van minderjarigen die een jeugddelict gepleegd hebben of daarvan verdacht worden. 
  2. Bij de bewaking van een persoon die het voorwerp uitmaakt van een gerechtelijke vrijheidsbeneming of bestuurlijke arrestatie.

De bijkomende voorwaarden waarvan er minstens aan één voldaan moet zijn, betreffen:

  • Verzet of geweld tegen de vrijheidsbeneming;
  • Acuut ontvluchtingsgevaar;
  • De minderjarige vormt een gevaar voor zichzelf, de politie of derden;
  • Er is een acuut gevaar dat de minderjarige zal trachten bewijzen te vernietigen.

Zit jij met vragen rond dit onderwerp? Aarzel niet mij te contacteren: als jeugdadvocaat kan ik je informeren en adviseren.

Bel (011/19.40.41), mail (advocaat@lynnmeeuwissen.be) of stuur een (WhatsApp)bericht (0493/25.45.31) om een afspraak vast te leggen.

Wist je dat? Als minderjarige moet je jezelf geen zorgen maken over de kosten: die worden voor jou vergoed door het pro deo systeem.

Het kantoor is momenteel gesloten tot 2 april 2024 wegens mijn bevallingsverlof. Je kan evenwel reeds een mail sturen voor een afspraak na deze datum of in dringende gevallen voor doorverwijzing naar de collega die mijn kantoor in tussentijd opvolgt.

Lynn