Episch afscheidsconcert De Brassers 

HAMONT/BRUSSEL – Op vrijdag 19 januari zette punkband De Brassers een punt achter hun muzikale carrière. Ze deden dit in stijl, in het gebouw waar het allemaal begon voor de band, namelijk de Ancienne Belgique in Brussel. Daar speelden ze namelijk in 1980 in de finale van de Humo’s Rock Rally en lieten er een blijvende indruk achter. Bij binnenkomst was de spanning onder het publiek meteen merkbaar. Dit optreden ging iconisch worden en dat was het ook!  De zaal was met 2.000 bezoekers volledig uitverkocht. Fans waren van binnen- en buitenland afgezakt naar de AB, en ook Hamont-Achel was goed vertegenwoordigd. 

Bij de start van het concert werd het publiek getrakteerd op prachtige visuals over de beginjaren van de band. Niet enkel een mooi eerbetoon aan de huidige Brassers, maar zeker ook aan de bandleden van vroeger, waaronder drummer Eric Poukens die in 2012 uit het leven stapte. 

De Brassers kwamen op en grepen meteen naar de keel met een erg strakke set. Nummers als ‘They wanted us away’, ‘Twijfels’ en ‘Pijn’ werden gesmaakt door het publiek. Er was ook ruimte voor verjonging, want niemand minder dan Sietse Willems, frontman van Meltheads, stapte het podium op om samen met de Brassers een alternatieve versie te brengen van de hit ‘Naïef’. Ook Stijn Meuris, frontman van o.a. Noordkaap, werd uitgenodigd op het podium voor het nummer ‘Kontrole’. Meuris werd als tiener geïnspireerd om zelf muziek te gaan maken door bassist van de Brassers, Marc Haesendonckx, die toentertijd als leerkracht voor de klas stond. 

De Brassers stonden er en het plaatje klopte: van de visuals op de achtergrond tot de gastartiesten. En van de strakke set van de Brassers tot de emoties die iedereen die er aanwezig was voelden. Na afloop kon een daverend applaus niet uitblijven. En toen… toen was er niets meer (behalve een gezellige afterparty, prachtige herinneringen en op z’n tijd een jamsessie). 

Foto Creeping Mac Kroki