Flitsende start zittingen Buulder Buk

Carnavalsvereniging Buulder Buk kan terugkijken op een prima start van de Buulse Zittingen. Met een flitsend decor en alleen maar artiesten van eigen bodem werd het publiek het afgelopen weekeinde getrakteerd op een vermakelijke en gevarieerde mix van tonpraat, humor, zang en dans.

Door Roy de Leijer

Een grote verscheidenheid aan artiesten werd zaterdagavond en zondagmiddag door presentatrice Else Thijssens naar het podium van Theater de Borgh gedirigeerd. Daar hield carnavalsvereniging Buulder Buk de eerste twee van in totaal vier zittingen. 

De energie zat er zondagmiddag al vanaf het begin goed in. Ondersteund door de nodige beats en een nieuw decor maakten prins Tommy, prinses Resy en hun gevolg een flitsende entree.

De Budelse tongval overheerst dit jaar bij de zittingen. Onder de artiesten zijn veel vertrouwde gezichten. Zo goed als nieuw zijn Wendy Houben en Irma de Haas als Vrullie op Traellel. Beide dames stonden vorig jaar nog als dansers van T-Force op het podium. Het afgelopen weekend maakten ze op verdienstelijke wijze hun debuut als cabaretduo. Dat deden ze met verschillende leuke vondsten, zoals een bijzonder levendige stofzuigeract. Als een van de weinige acts had het tweetal oog voor de dorpse actualiteit. Waarschijnlijk heeft het duo ook een nieuw record gevestigd. Nog nooit werden er tijdens een zitting zoveel namen van bekende Budelnaren genoemd.

Het andere Budelse cabaretduo, Zoer en Brus, oogstte eveneens veel applaus. Nieke van Hunsel en haar broer Joep brachten de Grote Entertainmentshow op de planken. De sketch viel vooral bij de liefhebbers van droge humor in de smaak. Met name de zoektocht van de Budelse showmasters naar de meest geschikte confettiknaller zorgde voor veel hilariteit én zenuwen bij het publiek.  

Liefhebbers van kletspraat worden ook dit jaar op hun wenken bediend. Met Tom van Osch, Hans Verbaarschot, Klaas Bex en afwisselend de jeugdtonpraters Tigo Compen, Thijs Vlassak en Kevin van der Heijden staan er liefst zes tonpraters op de affiche. Van de jeugdtonpraters, die elkaar tijdens de zittingen afwisselen, is Compen de meest ervaren kletser. Hij trad zondag op als Kornel van de Boerenkapel. Met zijn ‘volwassen’ grappen had hij al snel de lachers op zijn hand.  

Klaas Bex was goed op dreef als pakketbezorger Snelle Sjaak. ‘Mijn dochter is geboren in mijn stamkroeg. Mijn vrouw vond namelijk dat ik er per se bij moest zijn’, aldus Snelle Sjaak tijdens zijn rondgang door Cranendonck. 

Daarna was het de beurt aan Tom van Osch en Hans Verbaarschot, respectievelijk de nummers twee en vier van het onlangs gehouden Brabants Kampioenschap Tonpraten in Valkenswaard, om de lachspieren aan het werk te zetten.

Van alle tonpraters was de Budelse tongval bij Hans Verbaarschot het verst te zoeken. De Budelnaar met Deurnese roots, ging in zijn creatie als Bolletje Pretvet op de nostalgische toer. Dat deed hij onder meer met goed getimede grappen over gebruiken en tradities uit de vorige eeuw. 

Van Osch bracht in Budel zijn nieuwste buut. Op levendige wijze en met veel humor vertelde hij over zijn avonturen als ‘De Vogelaar’. 

Dansvereniging T-Force bracht weer een aantal spectaculaire optredens. Het publiek werd opgewarmd door T-squad en Gravi’T. Later op de avond pakte de groep Exchange uit met een prachtige showdans, met als thema ‘Frozen’. 

Niet meer weg te denken van de Budelse zittingen is de folkband Knoterbèhren. De groep bracht opnieuw een ode aan ‘Buul’. Onder meer Os Moen en Junt werden daarbij getrakteerd op een lofzang in het Budelse dialect.

Hofkapel De Bloasbuk verzorgde niet alleen de muzikale omlijsting, maar nam ook de muzikale finale voor haar rekening. Daarbij konden de liefhebbers van Duitstalige muziek hun hart helemaal ophalen. De kapel kreeg hiervoor versterking van de zangers Tony Vos en Erik en Susanne van den Akker.