Veel variatie en vermaak bij bonte avonden in Budel-Schoot

BUDEL-SCHOOT – Carnavalsvereniging De Toeters hield op donderdag 18 en vrijdag 19 januari haar jaarlijkse bonte avonden. Vanaf de eerste tot laatste minuut was het genieten van zang, dans, cabaret en een veel kletspraat in gemeenschapshuis De Reinder. 

Door Roy de Leijer

Het tempo zat er donderdag goed in. Even na half twaalf kon de polonaise in een uitverkocht gemeenschapshuis worden ingezet. 

De dansgroepen van T-Force brachten weer enkele wervelende dansen op de planken. De bonte avond werd afgetrapt met een flitsende dans door de groepen T-squad en Gravi’T. Later op de avond bracht Exchange een prachtige showdans, met als thema ‘Frozen’. 

De groepen We Méle en Tri-Jo’s zorgen al jaren voor de invulling van het cabaretgedeelte van de bonte avonden. Het lokale reilen en zeilen kwam dit keer wat minder aan bod. We Méle bracht een aantal bekende carnavalsknallers te gehore. En met The Pink Panther Vocal Ladies werd er op donderdagavond een ode gebracht aan prinses Britt. Dit was voor haar niet de enige verrassing van de avond. Zo was er ook een dansoptreden van de bewoners van het Thomashuis in Budel-Schoot, waar de prinses in het dagelijkse leven werkzaam is. 

De leden van de cabaretgroep Tri-Jo’s gingen onder leiding van een personal trainer op de sportieve toer: ‘Ons wasbordje is een wasmachine geworden’. Met onder meer een klompendans en enkele liedjes kreeg het drietal het publiek van de banken. Hilarisch was de coolingdown, die door het drietal wel heel erg letterlijk werd genomen.

De ervaren tonprater Jasper van Gerwen uit Hilvarenbeek had de uitverkochte zaal snel voor zich gewonnen met zijn sullige typetje Dolle Dick. Behalve zang en de nodige woordspellingen had hij in zijn optreden ook de plaatselijke actualiteit verwerkt. Met tiener Tigo Compen hebben De Toeters een kletser in de ton waarmee ze nog jaren vooruit kunnen. Als Kernel van de Boerenkapel vertelde de piepjonge kletser onder meer over zijn huwelijksnacht, die een verrassend einde kende.


Met Tom van Osch en Boy Jansen (alleen op donderdag) hadden De Toeters twee kletsers van formaat weten te strikken. In geuren en kleuren vertelde Van Osch met een hilarische buut over zijn bestaan als skileraar Anton aus Kitzbuhel. ‘Toen ik ons vrouw, Ina, in een bikini zag, wist ik dat ik skileraar wilde worden’. De grappen en woordspellingen vulden elkaar in hoog tempo op. Dat was ook het geval bij Boy Jansen, die met veel gevoel voor interactie in de huid kroop van zijn typetje ‘De Getuige’. Voor zijn buut koppelde hij prinses Britt aan iemand uit het publiek. Daarna volgde de ene na de andere hilarische anekdote over de bruidegom.

Ook werden er enkele inwoners van het Toeterland in het zonnetje gezet. Donderdag was het de beurt aan Frans en Diny Dirks. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat het echtpaar als prins en prinses met de scepter zwaaiden in Budel-Schoot. Hiervoor ontvingen zij een speciaal aandenken uit handen van Gerard van Seggelen, voorzitter van de Prinsengarde. Op vrijdag 19 januari werd de Zilveren Toeter 2024 uitgereikt aan Johan Ruys. Ook was er die avond een optreden van de groep Zes Kir Nix uit Heeze.

Foto Jos Meusen