Ereteken voor stichters Achelse schutterij

ACHEL – Tijdens de investituur van de ‘Soevereine Orde van de Rode Leeuw van Limburg en de Heilige Sebastianus” in het Nederlands-Limburgse Helden, werd op zondag 21 januari 2024 een ereteken en oorkonde uitgereikt aan  de stichters van de Achelse schutterij Sint-Anna Achel, zijnde Bert Jansen en René Winters. 

De onderscheiding wordt binnen de Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) uitgereikt aan leden van schutterijen en schuttersgilden die zich op bijzondere wijze ingezet hebben voor het Christelijke Schutterswezen.

Sinds 1980 vindt jaarlijks rond 20 januari (feestdag van de Heilige Sebastianus) tijdens een misviering de plechtige investituur (benoeming) plaats van nieuwe leden van de Orde. Ten overstaan van de Grootmeester van de Orde leggen de nieuwe leden de belofte af en beloven zij zich in te zetten voor Outer, Haerdt en Troon. (Outer staat voor kerk en geestelijke overtuiging, Haerdt voor gezin en maatschappijen materieel erfgoed en

Troon voor het geestelijke en niet geestelijke gezag). Er waren dit jaar 25 gildebroeders en gildezusters uit de beide Limburgen die opgenomen werden als nieuw lid in de Orde van de Rode Leeuw. 

Op de foto: deken-schrijver René Winters (links) en kapitein Bert Jansen. (Foto Schutterij St.-Anna Achel).