Resultaten Vogeltelweekend 

REGIO – Afgelopen weekend zaten er veel mensen in de tuin. Waarschijnlijk nog niet met een cocktail in de hand, maar wel met een verrekijker. Dit in het kader van het Grote Vogeltelweekend. Doel hiervan is het in kaart brengen van welke vogels er in de winter in onze tuinen vertoeven. In Nederland werd er geteld van vrijdag 26 januari tot en met zondag 28 januari, in Vlaanderen op 27 en 28 januari. De eerste, voorlopige resultaten zijn nu binnen. In Vlaanderen waren er maar liefst 46.164 deelnemers, er werden 724.776 vogels geteld in 32.855 tuinen. De top 3 is geworden: huismus, koolmees en kauw. Ook vorig jaar stond de huismus op 1, de koolmees op 2. De vink, die vorig jaar nog een derde plaats bekleedde, zakte dit jaar naar de zesde plaats. In Nederland deden ruim 113.000 mensen mee en werden er meer dan 1,5 miljoen tuinvogels geteld. Ook hier werd de huismus het vaakst gespot, gevolgd door de koolmees. De derde plaats gaat naar de pimpelmees. Volgend jaar kan er ook weer geteld worden, wederom in het laatste weekend van januari. 

Nooit eerder kon ik een ekster van zo dichtbij fotograferen.  Foto: Toos Peerlings