‘Het is een eerste kennismaking met basketbal’

SOERENDONK – Om het basketbal in de gemeente Cranendonck nieuw leven in te blazen is Basketbal Academie Limburg (BAL) uit Weert vorig jaar in samenwerking met Zurrik Sportief begonnen met het houden van trainingen in Soerendonk. 

Door Roy de Leijer

Wekelijks basketbalt er een clubje van zo’n twaalf kinderen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar in de sportzaal aan de Van Schaiklaan in Soerendonk. “Het is een hele leuke en diverse groep meiden en jongens”, vertelt hun trainer Martijn Schasfoort, met op de achtergrond het geluid van stuiterende ballen. 

Met de trainingen is in maart vorig jaar gestart. “Het merendeel van de basketballers komt uit Budel, maar er komen bijvoorbeeld ook drie jongens uit Valkenswaard”, vertelt Schasfoort.

Basketbal Academie Limburg wil in samenwerking met Zurrik Sportief het basketbal terug op de kaart zetten in de gemeente Cranendonck. 

Dat gebeurt op een laagdrempelige manier, zonder dat er in competitieverband wordt gespeeld. Schasfoort: “Het is een eerste kennismaking met basketbal. Wij brengen de kinderen het basispakket bij. We hopen dat ze de sport daardoor nog leuker gaan vinden. Ze kunnen vervolgens hier blijven of doorstromen naar BAL in Weert of een andere vereniging in de regio. Een van de spelers heeft de overstap al gemaakt.”

Ook wil BAL basketbal in het algemeen en in het bijzonder de wedstrijden van de Weerter heren en dames bij een groter en breder publiek onder de aandacht brengen. De vaandelteams spelen respectievelijk in de BNEXT- en WBL-league. De mannen acteren al vele jaren in de hoogste basketbaldivisie. Op dit moment is dat de BNEXT-league. Het toenmalige BSW Weert werd in 1994 zelfs landskampioen.

Eind vorig jaar brachten de basketballers van Zurrik Sportief een bezoek gebracht aan het BNEXT-team van BAL. Ze liepen mee in ploegvoorstelling en hadden een onvergetelijke dag. Ook ontvingen ze een BAL Zurrik Sportief shirt.

Er wordt iedere week – behalve in de schoolvakanties – getraind op donderdag van 19.00 tot 20.00 uur in de sportzaal aan de Van Schaiklaan in Soerendonk. Meer info: bertp@balimburg.nl. Zurrik Sportief en BAL zijn overigens nog op zoek naar een extra trainer. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via het bovenstaande e-mailadres.