Jaar van de Wesp

2024 is het jaar van de Wesp. De meeste mensen kennen vooral de ‘limonadewesp’, de wesp die in de (na)zomer afgewerkt is en dan voor zichzelf op zoetigheid afgaat en dan hinderlijk kan zijn voor de mens. Ook bekend zijn de nesten van deze wespen, vaak bekend als Gewone of Duitse wesp, die met honderden of duizenden wespen een nest fabriceren van houtvezels (daarom ook papierwespen genaamd), in welk nest de koningin voor veel nageslacht zorgt en waar ook werksters aanwezig zijn met de taak om het nest te verdedigen en daarom wel eens steken als we dichtbij komen.

Maar de meeste soorten wespen (in Nederland meer dan 5000 soorten) hebben juist een fascinerende levenswijze, leven vaak solitair (alleen) en doen ons niks kwaad. Een grote groep zijn de sluipwespen vaak met een lange legboor waarmee ze eitjes afzetten in prooisoorten, deze wespen worden vaak ingezet voor biologische plaagbestrijding van bv bladluizen. Heel veel soorten wespen leven solitair in de grond en noemen we graafwespen. Omdat wespen dierlijke prooi vangen voor de larven van hun nageslacht zie je deze wespen ‘thuiskomen’ met allerlei prooisoorten zoals spinnen, rupsen, vliegen enz. Vele soorten zijn vernoemd naar de prooi die ze vangen bv rupsendoder. En als je een Goudwesp te zien krijgt, zie je een van de mooiste juweeltjes onder de insecten, zo mooi en iriserend gekleurd (zie foto). Verder kent iedereen ook wel de verschillende gallen op eikenbomen die veroorzaakt worden door galwespen. Zo overziend is nuancering hoe interessant en zelfs nuttig wespen zijn aan de orde en is de keuze voor Jaar van de wesp zeker terecht. Het IVN zal daar bij excursies, lezingen en cursussen dan ook zeker aandacht aan besteden. En natuurlijk ook in deze rubriek.

IVN Natuureducatie, voor meer info: Wiel Zentjens, w.zentjens@chello.nl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA