Fleur je woning en straat op met een gratis geveltuintje

HAMONT-ACHEL – Wil jij je woning een meer natuurlijke uitstraling geven en zo bijdragen tot meer groen in het straatbeeld? In samenwerking met Groene Gevels vzw geeft de stad Hamont-Achel dit voorjaar 30 gratis geveltuintjes weg! 

Een geveltuin met een goed gekozen klimplant fleurt je gevel op en heeft tal van voordelen. Zo zorgt het voor verkoeling in de zomer, filtert het fijn stof uit de lucht, houdt het regenwater langer vast én het draagt bij aan de biodiversiteit. Dankzij Groene Gevels vzw en de stad Hamont-Achel kunnen eigenaars met een woning zonder voortuin of met een gevel op de rooilijn gratis een groene gevel krijgen. 

“Een groene omgeving heeft een positief effect op de mens en bevordert de gezondheid,” vertelt schepen van duurzaamheid Guy Joosten. “En hoe meer groen in de stad, hoe beter dit past in het door de gemeenteraad eenparig goedgekeurd klimaatplan. Door inwoners extra ondersteuning te bieden voor de aanleg van geveltuinen willen we het aanleggen van extra kwaliteitsvol groen op het openbaar domein in woonkernen stimuleren.”

Goed om weten 
Groene Gevels vzw werkt met klimplanten die zich niet aan de gevel vasthechten, maar die enkel via een klimhulp klimmen. Er is dus geen wildgroei of gevelschade mogelijk. Het maken van een plantvak, plaatsen van de klimhulp en planten en aanbinden van de plant wordt allemaal voor je gedaan. Jij moet de plant alleen goed verzorgen en snoeien wanneer nodig. 

Voor een gratis groene gevel dien je wel te voldoen aan enkele voorwaarden. Een aantal voorbeelden: je gevel moet grenzen aan openbaar domein, de stoep is breed genoeg, je mag geen pesticiden gebruiken en geen invasieve soorten aanplanten. 

Benieuwd naar hoe zo’n geveltuintje eruitziet? Check binnenkort de demotuintjes aan het stadhuis en gemeenschapshuis!  

Hoe deelnemen?  
Inschrijven voor een gratis groene gevel kan tot en met 10 maart. Alle voorwaarden, het aanvraagformulier alsook het verder verloop vind je terug op www.hamont-achel.be/geveltuin. Daarnaast organiseert Groene Gevels vzw samen met de stad Hamont-Achel zowel een fysiek als digitaal infomoment waar het project uitgebreid toegelicht wordt.  

Fysiek infomoment 
Wanneer: donderdag 8 februari 2024 
Tijdstip: 19.30 uur 
Locatie: raadzaal stadhuis, Stad 40, 3930 Hamont-Achel 

Digitaal infomoment 
Wanneer: maandag 19 februari 2024 
Tijdstip: 20.00 uur 
Schrijf je in voor een infomoment via  011 51 05 22 of het e-formulier op www.hamont-achel.be/geveltuin.  

Liever zelf aan de slag? 
Heb jij groene vingers en wil je graag zelf je geveltuin voorzien? Dat kan door ook een aanvraag (met schets met inplanting van het plantvak) in te dienen via www.hamont-achel.be/geveltuin. Vervolgens komt de stadswerf bekijken welke afmetingen mogelijk zijn voor jouw geveltuin. Indien je aanvraag wordt goedgekeurd, hoor je zo snel mogelijk wanneer stadsmedewerkers de stoeptegels komen openbreken en je aan de slag kan.   

Let wel: indien je zelf aan de slag gaat, ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten. Je kan wel een terugbetaling (max. 100 euro) aanvragen voor de kostprijs van de planten en de klimhulp. Alle info vind je terug op www.hamont-achel.be/geveltuin.