Cranendonckse bouwhallen puilen uit met carnavalscreaties

Nu het hoogtepunt van het carnavalsseizoen nadert, heerst er in de Cranendonckse carnavalsbouwschuren, hallen en -loodsen een topdrukte. Na maanden van lassen, foamen, plakken én verven zijn de carnavalsgroepen bezig met de laatst loodjes voor het optochtgeweld dat zaterdag losbarst.

Door Roy de Leijer

De bouwhallen in Budel en Soerendonk puilen dit jaar uit met carnavalscreaties. De hal in Soerendonk, waar onder meer zes wagenbouwers actief zijn, is zelfs te klein om alle onderdelen van de praalwagens een plekje te geven. “De hal is helemaal gevuld. Een gedeelte van onze wagen hebben wij daarom ergens anders opgeslagen”, vertelt Rens van Mierlo van carnavalsvereniging Ni Normaal uit Soerendonk. “We bestaan 11 jaar en daarom wordt er wat meer uitgepakt”, vervolgt Van Mierlo.

De praalwagen van Ni Normaal trekt mee in de carnavalsparades in Weert, Soerendonk en Budel. Later deze maand volgt nog Karvanstal in Someren-Eind.

Deze week wordt en werd er flink wat werk verzet in het Soerendonkse bouwonderkomen. Ook door de leden van Ni Normaal. Van Mierlo: “Maar we liggen goed op schema. Wel hebben sommige leden vrij van hun werk genomen.” 

Ook in de bouwhal in Budel, waar tien carnavalsclubs – veelal loopgroepen – onderdak hebben, worden deze week de nodige overuren gemaakt om alles af te krijgen.

De Cranendonckse burgemeester Roland van Kessel en wethouder Hennie Driessen waren vorig week onder de indruk van alle bouwvlijt. Zij werden op woensdag 31 januari rondgeleid door onder anderen Harrie Staals en Ralf Adams van Stichting Bouwhallen Carnaval Cranendonck (SBCC). “Ieder jaar kijk ik mijn ogen uit in de bouwhallen. Het is ongelofelijk hoeveel jeugd er aan het werk is”, vertelt Van Kessel.

Staals, tevens voorzitter van de optochtcommissie van carnavalsvereniging Buulder Buk, verwacht dat het Cranendonckse optochtpubliek weer heel wat moois voorgeschoteld krijgt. “Sommige wagens zijn misschien wat minder lang dan in het verleden, maar dat de kwaliteit is er zeker niet minder op.” Ook Adams spreekt over een hoog niveau. “Verder zien we dat er in de bouwhallen heel veel samen wordt opgetrokken. Ook is er dit seizoen weer een aantal nieuwe, jeugdige groepen begonnen”, aldus Adams.

Loopgroep De Lamballen uit Budel-Schoot, opgericht in 2009, behoort inmiddels tot de wat meer ervaren optochtdeelnemers. Ondanks de naderende deadline is Dion van der Dungen relaxed aan het werk in de Budelse bouwhal. “Omdat wij op carnavalszondag pas voor het eerst aan een optocht meedoen, hebben we ook op zaterdag nog tijd om te schilderen”, vertelt Van der Dungen 

Casper van der Heijden van carnavalsvereniging De Flausmause merkt dat het animo om te bouwen na een behoorlijke coronadip flink is toegenomen: “Er wordt weer door meer mensen fanatiek gebouwd. Onze leden komen als vanouds naar de bouwhal. Daarnaast is er ook bij jonge groepen veel enthousiasme om aan de optochten deel te nemen.”

Een van de nieuwe verenigingen die de weg naar de bouwhal in Budel hebben gevonden, is carnavalsvereniging De Beunhazen. “Onze groep komt uit Budel, maar de leden vormen een Cranendonckse mix van carnavalsvierders”, vertelt Luuk van Oijen. “Wij zijn helemaal zelf aan de slag gegaan, zonder de hulp van ouders. Wel krijgen we tips van de wat meer ervaren groepen in de bouwhal”, legt Van Oijen uit.

De nieuwe groep heeft een druk optochtenprogramma voor de boeg. Na Maarheeze staan de carnavalsstoeten in Dorplein, Soerendonk en Budel op het programma. De ambities voor de komende jaren liegen er niet om. Van Oijen: “De meeste leden dromen ervan om echt grote wagens te gaan bouwen.”

Fotos Jos Meusen