Hofkapel De Bloasbuk keert met Frühshoppen terug naar muzikale roots

BUDEL – Hofkapel De Bloasbuk organiseerde vele jaren met carnaval het Frühshoppen in Budel. Na een pauze van enkele jaren laat het muziekgezelschap op carnavalszondag weer van zich horen. Dit keer bij het Frühshoppen in zaal De Wielerbaan in Budel, waar ook de roots van de blaaskapel liggen.

Door Roy de Leijer

Het Frühshoppen was aanvankelijk bedoeld als een kinderactiviteit, maar groeide in de loop der jaren uit tot een happening voor jong en oud. Aan het evenement in café-zaal De Bellevue kwam in 2020 een einde. Corona, de sluiting van de Budelse horecagelegenheid en bezettingsproblemen gooiden in de jaren die volgden telkens roet in het eten. Maar inmiddels heeft De Bloasbuk de bezetting weer op orde en kan er vooruit worden gekeken. 

De Bloasbuk is een zelfstandige vereniging, maar is nauw verbonden met muziekvereniging Eendracht Maakt Macht (EMM) en het carnaval in Budel. “Alle zestien muzikanten zijn lid van EMM, maar dat is geen vereiste”, zegt Marijn Derks van De Bloasbuk.

Het muziekgezelschap is opgericht in 1952. De ‘hofkapel’ bestond daarmee eerder dan carnavalsvereniging Buulder Buk, die pas een jaar later het levenslicht zag.

Na de mis op zondag werd er muziek gemaakt in café De Wielerbaan.

De Bloasbuk speelde vroeger bij verschillende activiteiten van de Buulder Buk. Nog altijd worden de zittingsavonden van de carnavalsvereniging muzikaal omlijst door de hofkapel. Ook wordt er opgetreden bij de prinsenreceptie.

Behalve het Frühshoppen, dat tegenwoordig op verschillende locaties in Budel wordt gehouden, hield de Budelse blaaskapel jarenlang een groot accordeontreffen in De Belevue, dat later werd opgevolgd door de Buulse Biercantus. Derks: “De meeste optredens zijn nog altijd carnavalsgerelateerd, maar we treden ook op buiten het carnavalsseizoen, zoals bij het Moonlightshoppen in Budel.”

Het Frühshoppen in De Wielerbaan, met onder anderen Hofkapel De Bloasbuk, begint zondag om 10.00 uur. Derks: “Samen met Tony Vos en Erik en Susanne van den Akker brengen we net als bij de Budelse zittingen een medley ten gehore. Behalve oude schlagers komen er ook actuele nummers voorbij.”

De Budelse blaaskapel is nog op zoek naar een bastuba-speler. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Marijn Derks. Dat kan via 0031 6-12454289 of marijnderks@hotmail.com