Jubilerende Muuzevangers helemaal carnavals-klaar!

MAARHEEZE – Het Muuzegat staat in de startblokken, alle Muuzevangers en Muuzevangerinnekes staan te trappelen van ongeduld: CARNAVAL 2024! Onder leiding van Prins Dave, Prinses Jolanda, Adjudant Peter en Hofdame Petra, met naast hen Jeugdprins Tiebe, Jeugdprinses Jaleesa en Jeugdadjudante Mette staat ze – eindelijk, eindelijk – vier prachtige dagen te wachten.

De kinderen trappen af
Op vrijdag 9 februari trappen zo’n 500 kinderen van de basisscholen, de Opstap, de kinderopvang en de peuterspeelzaal letterlijk af met de Kinderoptocht. Deze start om 10:45 u vanuit De Muzenberg, de route is  ’t Bergske –  Smits van Oyenlaan – Brink – Smits van Oyenlaan  –  ’t Bergske. ’s Avonds is het wederom de jeugd die centraal staat bij Muziekhuis Maarheeze, waar “CarNIXval” wordt georganiseerd speciaal voor de 10- t/m 14-jarigen. Vanaf 19:30 u brengt de DJ de carnavalsmuziek van nu, en de entree is net als de jaren hiervoor wederom gratis. De grotere Muuzevangers zelf zijn in de tussentijd welkom om er elders alvast wat in te komen, maar kunnen daarná, vanaf ± 22:15 u dus, zelf óók terecht in Muziekhuis Maarheeze, waar de eerste editie van de Foute Party georganiseerd gaat worden. Met als centraal thema natuurlijk ‘fout’!

Zaterdag: optochtdag
Carnavalszaterdag is traditioneel dé dag van de Grote Muuzegatse Optocht! Deze start om 14:11 u vanaf de Stationsstraat ter hoogte van restaurant De Ark en eindigt bij De Smeltkroes. De stoet trekt zoals gebruikelijk door de Stationsstraat – Puttenstraat – Floralaan – Smits van Oyenlaan – Moonslaan – Vogelsberg. Nieuw dit jaar is de doneeractie, waarbij aan alle toeschouwers een vrijwillige bijdrage wordt gevraagd om deelname aan de optocht voor de optochtdeelnemers nu én in de toekomst financieel haalbaar te houden. Om ± 20:00 u wordt in De Smeltkroes bekend gemaakt wie in de prijzen zijn gevallen, en na de prijsuitreiking wordt het startsein gegeven voor het Optochtbal. Ook bij de andere horecagelegenheden kan er die middag en avond natuurlijk volop gedweild worden, en kan voor de inwendige mens gezorgd worden met speciale carnavalsaanbiedingen en -menu’s. 

Koppienbalthema: “Anno 1969”
Traditioneel wordt tijdens het Koppienbal aan alle feestvierders op carnavalszondag in De Smeltkroes om 11:11 u een gratis ontbijt aangeboden om een goede bodem te leggen voor deze dag. Net als vorige jaren gaat dat weer in een carnavaleske en interactieve setting plaatsvinden. Dit jaar gaan we terug in de tijd, naar het oprichtingsjaar van de carnavalsvereniging: 1969. Een jaar waarin niet alleen carnavalsgeschiedenis werd geschreven, maar ook de eerste man op de maan landde, Woodstock werd georganiseerd, Nederland het songfestival won, de eurocheque werd geïntroduceerd, John Lennon en Yoko Ono protesteerden door in bed te blijven, en de Boeing 747 de eerste testvlucht maakte. Er valt kortom inspiratie genoeg te halen uit dit bewogen jaar om met je eigen act en/of in je eigen 1969-outfit te komen. Neem óók een tekening of ander knutselwerk mee, want ‘de balk’ van Ria Bremers Stuif-es-in gaat er ook zijn! Vanzelfsprekend kan de rest van de dag én avond weer volop gefeest worden in de Mareser horeca.

En we gaan nog niet naar huis…
Maandag staat als gebruikelijk in het teken van het dóórdweilen! Er zijn carnavals-themafeesten in Muuzegat waarmee de echte carnavalsvierders zeker aan hun trekken zullen komen. Op dinsdag, de laatste carnavalsdag, wordt voor de basisschooljeugd vanaf 14:11 u de Muuskesrally georganiseerd in De Smeltkroes, dat voor de gelegenheid wordt omgetoverd tot een waar spelletjes-paradijs met schminken, tekenen, popcorn en met een spetterende carnavalsdisco na afloop. Daaraan voorafgaand vindt voor het goede doel én de eeuwige roem het traditionele Prinstoepen plaats bij café Ons Lieske. Om 23:11 u zal carnaval 2024 officieel afgesloten worden bij het standbeeld van De Muus.

Alle activiteiten van carnaval in Maarheeze staan in Muuzeneejs 2024 én op de site van de Muuzevangers (www.muuzevangers.nl/agenda).

Foto Jos Meusen