Tirade #6 Stijn Meuris

PELT – Op vrijdag 9 februari was het weer een ‘thuiswedstrijd’ voor Peltenaar Stijn Meuris met een bijna twee uur durende lavastroom van stellingen, herinneringen en ook een politiek jaaroverzicht van Vlaanderen. 

Door Ben Ieven

Stijn die vorig jaar 59 werd legde duidelijk de nadruk op die leeftijd. Palethe was volledig gevuld met een zeer divers publiek. Stijns humor is elke keer weer verassend origineel en goed doordacht. Hij kan het blijkbaar ook niet laten om nog ergens wat linken te leggen met ‘zijn’ school het Atheneum van Overpelt of over de ‘andere’ school, het college. Of herinneringen aan zijn uitgangscafé van die tijd, de Drempel en bijna elke keer komt zijn moeder ook wel ergens ter sprake (die dame met die witte haren in de zaal) die bij elke show van haar zoon trouw aanwezig is in Palethe. Zij was dit keer immers de schuldige die hem heeft laten dopen toen hij drie dagen oud was. Lucas Pellens de Peltse vaste lichttechnieker van Stijn, moest geregeld het zaallicht even aandoen om Stijns communicatie met het publiek even bij te lichten. Het is bewonderingswaardig hoe zo’n man gedurende die bijna twee uur zo geboeid, interessant en grappig kan praten. Opvallende en lach verwekkende onderwerpen waren onder andere staatsecretaris de Moor en haar bril met zeskantige glazen, uiteraard Vincent Van Quickenborne, de broer van Sven Pichal, frits-special (frietspeciaal) en het fenomeen van de mannen die steevast elke zaterdag of zondag naar de frituur gestuurd werden om hun bestelling te doen maar tijdens het wachten in de frituur allemaal op een rijtje achterin gingen staan en dan 4 meter tussen hun en de toog vrijlieten. Dat soort grappen moet je eigenlijk horen en zien. Bijna op het einde demonstreerde Stijn nog even ‘de uitvinding van de eeuw’: de bladblazer, waar hij ook wel het nodige over te vertellen had. Meuris, voor herhaling vatbaar, comedy van een hoog niveau.