Opening AK de Smeltkroes met Grof Geschud en Guido Weijers

MAARHEEZE – Nu het carnavalsseizoen geëindigd is, opent De Smeltkroes de deuren weer voor theater. Het Vlaams-Nederlandse cabaretduo Grof Geschud brengt op zaterdag 2 maart hun derde avondvullende programma “Kroost” en is daarmee de openingsvoorstelling van de tweede seizoenshelft. Direct daarna volgt Guido Weijers’ nieuwe theatershow “MOMENTUM” op woensdag 5 november. Een theaterweek kortom, waar je meteen ‘u’ tegen zegt!

Grof geschud

Het spits wordt afgebeten door Myrthe van Velden en Lander Severins die samen het duo Grof Geschud vormen. Zij leerden elkaar kennen op de Koningstheateracademie in Den Bosch, waar zij in 2018 gezamenlijk afstudeerden. Al snel volgde in 2019 hun debuutvoorstelling “Lijmen”, waarin hun analyse van de man-vrouw relatie centraal, die was gebaseerd op die van hun eigen leven. De voorstelling die geregisseerd werd door o.a. Ralf Walschaerts van Kommil Foo, werd zeer goed ontvangen en genomineerd voor de Neerlands Hoop cabaretprijs. Hun relatie hield echter geen stand, maar was daarmee inspiratie voor de voorstelling “Broeden” die daarop volgde, waarover de Belgische krant de Standaard (****) schreef: “‘Even fris en bloemrijk als ze in hun eerste voorstelling Lijmen de grote liefde bezongen, vertellen Lander Severins en Myrthe van Velden nu hoe ze uit elkaar gingen.” In hun derde voorstelling “Kroost” analyseren ze het logische gevolg van de breuk: elkaars familie en (plannen voor een) nieuwe gezin. Ook in deze voorstelling, die opnieuw zeer goed ontvangen werd, gaat dat gepaard met een nietsontziende sloophamer, waarbij ze geen spaander van noch elkaar, noch zichzelf heel laten. In Vlaanderen vullen zij inmiddels de grote zalen, in Nederland staat hun carrière aan het begin. Een hele goede reden om deze voorstelling te gaan bezoeken en te weten wat ons met dit duo nog te wachten staat!

Guido Weijers
Anders dan Grof Geschud staat Guido Weijers inmiddels al meer dan 20 jaar op de planken. In 2000 won hij de publieksprijs op het gerenommeerde cabaretfestival Cameretten, waarna zes theatershows en elf oudejaarsconférences volgden. Met Roué Verveer, Philippe Geubels en Jandino Asporaat verkocht hij Ziggo Dome acht keer uit – maar op 5 maart staat hij ‘gewoon’ in De Smeltkroes in Maarheeze! Met de voorstelling “MOMENTUM” keert hij terug naar zijn wortels: pure, rauwe stand-up. Op deze interactieve avond neemt de ‘fremdkörper’ van het cabaret ons mee in een reis door de tijd en overrompelt ons met een tornado van humor en filosofie.

Kaarten
Kaarten voor de voorstelling van Guido Weijers zijn al uitverkocht, maar voor Grof Geschud zijn er nog beschikbaar. Dat kan online op www.akdesmeltkroes.nl, maar ook aan de kassa van De Smeltkroes voorafgaand aan de voorstelling, die een uur voor aanvang van de voorstelling opent; de voorstelling zelf start om 20:30 u.

Foto Grof geschud