Van de Schulp naar woonunits voor Oekraïense vluchtelingen

BUDEL – Begin 70-er jaren werden er door de gemeente Budel plannen gemaakt om te komen tot een sporthal voor de binnensporten, die overal een opgang meemaakten. Voor de bouw van sporthal werd in 1974 vergunning verleend.

In 1975 volgde de opening door burgemeester Boudrie en gedeputeerde v.d. Werff, onder muzikale begeleiding van Les Echos de Dorplein. Door de speciale constructie met een goudkleurig bolvormig dak kreeg het gebouw de naam van De Schulp. In de volksmond werd al spoedig gesproken over de ‘Gouden Tiet’.

34 Jaar lang werden allerhande sporten beoefend in de hal: zaalvoetbal, handbal, volleybal, badminton, etc. De hal was futuristisch van vorm, echter door de slechte constructie lekte het dak door bij hevige regenval. Het onderhoud liet de wensen over. Veel gebruikers hebben hier jaren met plezier gesport en na het sporten was het gezellig in de kantine bij Toos (Looijmans-Nijnens). Er werd gebuurt over van alles en nog wat. Er volgden liefdes die opbloeiden en relaties die kapot gingen en nog vele andere verhalen.

Na de bouw en opening van de nieuwe sporthal in 2009, genaamd De Zuiderpoort, volgde leegstand tot uiteindelijk op 17 juni kranen op het terrein verschenen.  De gouden tiet werd afgebroken en opgeruimd. Lange tijd lag het terrein voor de tennisvelden leeg.

Eind 2023 is het terrein, waar eens de Schulp stond, klaargemaakt voor een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Eind vorig jaar werden er  twaalf units geplaatst, waarvan zes voor Oekraïense vluchtelingen en zes voor spoedzoekers. Het terrein is afgebakend met hekwerk en er is cameratoezicht bij de ingang. Het is de bedoeling dat de units maximaal drie jaar blijven staan. Ondertussen zijn de units begin 2024 bezet door de mensen uit de Oekraïne.

Door Harrie Jaspers