Hein wint Cranendonckse voorleesfinale

Hein Steijvers uit groep 8 van basisschool De Boogurt in Budel heeft woensdag de Cranendonckse voorleesfinale gewonnen. Hij moet zaterdag alweer aan de bak, dan vertegenwoordigt Hein de gemeente Cranendonck bij de halve finale van de provinciale ronde in Goirle.

Door Roy de Leijer

Tijdens de finale van het Cranendonckse voorleeskampioenschap waren alle ogen gericht op de voorleesstoel op het grote podium van De Borgh. Het zorgde voor strakke gespannen koppies bij de voorlezers, kleurrijke spandoeken en harde yells. In de Budelse theaterzaal was de tribune uitgeschoven om alle kinderen, leerkrachten, ouders en opa’s en oma’s een plekje te kunnen bieden.

Acht Cranendonckse basisscholen hadden hun schoolkampioenen naar de gemeentelijke eindstrijd afgevaardigd. Mede door de zogenoemde ‘doorstroomtoets’ vond de Cranendonckse voorleesfinale dit jaar wat later plaats dan gebruikelijk. 

Behale door Hein Steijvers werd er voorgelezen door Sham Albawari Alkrdi van openbare basisschool Cranendonck in Maarheeze, Ibe Kerkhofs van basisschool St. Joan in Soerendonk, Fiona Couwenberg basisschool De Schatkist in Budel, Noud van Dijnen van openbare basisschool De Triolier in Budel, Merle Horsten van bassischool De And’re wijze in Budel-Schoot, Teuntje Kees van openbare basisschool ’t Lange in Gastel en Nina Schaeken van basisschool De Stapsteen in Maarheeze.

Het publiek in de zaal hing aan de lippen van de schoolkampioenen, die ieder maximaal vijf minuten mochten voorlezen. Dat deden ze uit acht verschillende boeken, waaronder ‘De Gorgels’ van Jochem Myjer, ‘De Rats-flats-x-weg’ van Salah Naoura, ‘Het ministerie en het veel te volle huis’, Sanne Rooseboom en ‘Alice en het bacteriemysterie’ van Gwen Lowe.

De voorleesbeurten werden beoordeeld door een jury, bestaande uit wethouder Henny Driessen, Willy Kuipers (voorzitter AK De Smeltkroes) en Marloes Langers-Jansen, regiomanager Bibliotheek De Kempen. De driekoppige jury beoordeelde de voorgelezen fragmenten onder meer op leesplezier, tempo, verstaanbaarheid en interactie met het publiek. Tijdens het juryberaad werden de kinderen én hun leerkrachten vermaakt met een pauzeact van Lars Piron, die ook de presentatie verzorgde.

De jury was enthousiast over het niveau van de gemeentelijk voorleesfinale. “Sowieso zijn het allemaal kampioenen”, complimenteerde juryvoorzitter Willy Kuipers de schoolkampioenen.

Zij en de andere juryleden hadden lovende woorden voor alle deelnemers, maar er kan maar een winnaar zijn. Dat werd Hein Steijvers (11) uit groep 8 van De Boogurt in Budel. Hij las voor uit zijn lievelingsboek ‘De zee kwam door de brievenbus’ van Selma Noort. Het boek gaat over de Watersnoodramp van 1953, een onderwerp waarin Hein geïnteresseerd raakte na een bezoek aan de Brabantse Dag in Heeze. Kuipers: “Het was een ontzettend spannend fragment. Ik kreeg er kippenvel van. De sfeer werd enorm goed neergezet.”

Hein vertegenwoordigt de gemeente Cranendonck zaterdag in de halve provinciale finale in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle. Daar wordt op 29 maart ook de provinciale finale gehouden. Op 22 mei vindt de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd plaats. Twaalf provinciale voorleeskampioenen strijden dan voor de titel ‘De Nationale Voorleeskampioen’. De finale vindt plaats in TivoliVredenburg in Utrecht.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De lokale, regionale en provinciale finales worden georganiseerd door medewerkers van de Bibliotheken en de Provinciale Ondersteuningsinstellingen.

Aan de 31e editie doen bijna 3.600 scholen mee. Brabant levert, net als in voorgaande jaren, de meeste schoolkampioenen. In de schoolrondes lazen de meeste kinderen voor uit de boekenserie Juf Braaksel van Carry Slee. De meest voorgelezen auteur was Roald Dahl.

Foto Jos Meusen