Bomen snoeien naast het kanaal van Pelt

PELT – Honderd bomen per dag, zoveel worden er door de Vlaamse Waterweg gesnoeid langs het kanaal Bocholt-Herentals dat door Pelt loopt. Vorige week zijn drie mannen hard aan het werk geweest om de 400 bomen tussen Neerpelt en Sint-Huibrechts-Lille een grondige snoeibeurt te geven. Snoeien is veel meer dan enkel wat takken afzagen. Een juiste snoeiwijze zorgt voor een goede sluiting van de snoeiwonde. Er wordt speciaal gelet op de veiligheid en het behoud van de boom. Dit gebeurt door de firma Treeworker uit Pulle (Zandhoven) die dat in onderaanneming uitvoert voor de firma Krinkels nv. Dat is niet zo’n eenvoudig werk en vereist wellicht de nodige ervaring. Voor wat betreft de veiligheid zal het allemaal wel in orde zijn maar je moet het toch maar durven zo ganse dagen hoog tussen de dikwijls zware takken met een kettingzaag bezig zijn. Met een hoogwerker werden tot boven in de bomen grote en kleine takken weggezaagd. Op die manier krijgt de rest van de boom meer zonlicht en worden takken die te laag hangen of het licht belemmeren verwijderd. Na dit deel van het kanaal moeten diezelfde mannen nog elders in totaal zo’n 4.000 bomen snoeien. Ook op de brug van Pelt hebben ze een aantal bomen of struiken gesnoeid maar het grootste deel op die plaats zal door de gemeente gedaan worden. Zo ook met het kleinere struikgewas naast het jaagpad. Wie meer wilt weten over dit bedrijf: https://treeworker.be

Door Ben Ieven