Nieuwe Dutch MX Season Opener: “3 maart 2024 in Lierop”

LIEROP – Op zondag 3 maart valt het starthek voor de eerste keer op Nederlandse bodem en gaat het Nederlandse motorcross seizoen officieel van start met de Dutch MX Season Opener in Lierop. Veel sterke rijders hebben hun deelname aan het evenement toegezegd en de interesse in de wedstrijd is groot! Aankomende zondag staan de klasse 85-125-250-500cc en de dames op het wedstrijdprogramma.

In de 500 klasse krijgen we vijfvoudig wereldkampioen Jeffrey Herlings aan de start. Herlings is bezig aan een goede voorbereiding en wil in Lierop de puntjes op de i zetten voordat hij afreist naar Argentinie voor de eerste Grand Prix en daarom zal hij namens Red Bull KTM Factory team zijn eerste wedstrijd van het seizoen op Nederlandse bodem rijden en gaat dit doen op zijn geliefde circuit, de Herselse Bossen.

Herlings heeft in het verleden al vele mooie dingen laten zien op het Lieropse zandcircuit. Hoogtepunten waren de Grand Prix MX2 in 2012 toen hij in de eerste manche tot aan de derde man op een ronde wist te zetten. Ook een onvergetelijk moment was toen hij met een geblesseerde schouder toch besloot om te starten en alsnog de Grand Prix wist te winnen.

Zorg dat je niets mist en kom kijken of Herlings vroeg in het seizoen al in topvorm is om aan het wereldkampioenschap te beginnen.
In de 500 klasse hebben we nog een aantal sterke rijders die de weg in het zand weten te vinden, waaronder Jago Geerts en Calvin Vlaanderen van het Monster Energy Yamaha Factory team en de Honda-rijders Brent van Doninck (JM Honda Racing) en Pauls Jonass (Standing Construct Honda) die vorig jaar beiden succesvol waren op het zware zandcircuit. Daarnaast zullen we ook Benoit Paturel, Petar Petrov en Kevin Brumann op de Season Opener ontvangen, evenals ADAC kampioen Max Nagl en zijn landgenoot Henry Jacobi. Naast Herlings en Vlaanderen komen er met Micha Boy de Waal, Sven van der Mierden, Marcel Conijn, Freek van der Vlist, Nick Leerkes, Raf Meuwissen, Youri van’t Ende en Mitchell van den Essenburg nog meer Nederlanders aan de start die het seizoen op Nederlandse bodem goed willen beginnen.

Verder maken we met trots bekend dat Jago Geerts als één van de beste zandrijders van dit moment zijn deelname aan het evenement heeft bevestigd. Geerts komt uit in de 500-klasse waarin hij het onder meer moet opnemen tegen Jeffrey Herlings en Brent van Doninck.

Geerts streed de afgelopen seizoenen voor de wereldtitel in de MX2-klasse en won maar liefst 24 Grand Prix’s. De afgelopen drie seizoenen won hij de Grote Prijs van Lommel, wat zeker een vergelijkbaar circuit is als dat van Lierop.

De 23-jarige Geerts maakte deze winter de overstap naar de MXGP-klasse en komt dit jaar uit voor het Monster Energy Yamaha Factory MXGP-team. Een week na de race in Nederland gaat dit kampioenschap van start in Argentinië, wat het voor Geerts een ideale training maakt voordat hij daarheen afreist.

Brent van Doninck kwam vorig jaar naar de Herselse bossen en stond zijn mannetje in het diepe zand. De rijder van het JM Racing Honda team wist toen rijders als Pauls Jonass, Brian Bogers, Henry Jacobi, Romain Febvre en Jorge Prado te verslaan.

Met een 1-2 in de manches pakte hij de dagzege en was in de vorm van zijn leven. Na deze Nederlandse openingswedstrijd bleef van Doninck het sterk doen en wist in het wereldkampioenschap verschillende top tien plaatsen bij elkaar te rijden.
Dit jaar komt hij terug naar de Season Opener om opnieuw een gooi naar de zege te doen. Het zal niet makkelijk zijn want niemand minder dan Jeffrey Herlings zal dit jaar ook achter het starthek staan. Herlings zal in Lierop zijn eerste wedstrijd op Nederlandse bodem rijden, wat dus door de fans zeker niet gemist mag worden!
Naast Van Doninck zullen ook Hakon Osterhagen en Max Werner van het JM Honda Racing team aan de start komen.

In de 250 klasse gaan de toerentallen hoog op lopen. Onze Nederlandse topper in de MX2 klasse, Kay de Wolf, komt naar Lierop en gaat zijn titel van vorig jaar verdedigen. De Wolf komt uit Eersel en is een echte zandspecialist, wat dus zeker genieten gaat worden op het zware circuit van Lierop. Maar we hebben nog meer Nederlandse toptalenten die hier gas gaan geven en dit zijn Kay Karssemakers en Cas Valk, vorig jaar tweede en derde in het EMX250 Kampioenschap. Ook Jens Walvoort, die dit jaar het volledige wereldkampioenschap MX2 gaat rijden, is hier aanwezig evenals Bradley Mesters en Scott Smulders. Deze zes Nederlanders moeten het op gaan nemen tegen meervoudig EMX250 winnaar, Hakon Fredriksen en zijn teammaat bij WZ Racing, Oriol Oliver uit Spanje. Ook Max Werner en Hakon Osterhagen van het team van Jacky Martens komen aan de start.
De Belgische gebroeders Sacha en Lucas Coenen, die aankomend jaar ook weer aan het wereldkampioenschap deelnemen, staan zondag in Lierop aan de start.

De 125 klasse zit vol met talent. Gyan Doensen, die onlangs Italiaans Kampioen wist te worden, wil zijn goede vorm bij deze openingswedstrijd voortzetten. Hij zal vergezeld worden door Dean Gregoire, Dani Heitink, Jayson van Drunen en Dex Kooiker. Maar ook van Belgische zijde komen er sterke rijders met Jarne Bervoets en Tyla van de Poel. Rijders waar ook zeker rekening mee moet worden gehouden zijn Kasimir Hindersson, Max Ernecker, Aron Katona en Freddie Bartlett.

Daarnaast hebben we een aantal snelle dames aan de start, waaronder Lotte van Drunen, Lynn Valk, Shana van der Vlist, Danee Gelissen, Sara Anderson e.a. Zij gaan allen in de 125cc klasse van start. Nederland is hierin sterk vertegenwoordigd in het wereldkampioenschap dames. Nancy van de Ven wist tot nu toe als enige een wereldtitel te pakken in 2022 maar daarnaast hebben we drie dames die meestrijden om de podiumplaatsen.

Lotte van Drunen maakte deze winter de overstap van Kawasaki naar Yamaha en zal binnen het De Baets MX team op jacht gaan naar succes. Lynn Valk won in 2022 haar eerste Grand Prix in Portugal en vocht dat jaar met Nancy van de Ven om de wereldtitel.

Shana van der Vlist behaalde afgelopen seizoen een sterke vierde plaats in de eindstand van 2022 moest 2023 haar seizoen gaan worden maar helaas speelde een zware enkelblessure haar lang parten. Met een goede winter kan ze ook in 2024 weer mooie dingen laten zien.

Deze drie snelle Nederlandse dames komen aan de start bij de Season Opener. Zij zullen net als vorig jaar bij de 125 klasse in rijden en kunnen het dan ook menig jongen nog moeilijk gaan maken. Naast deze drie dames kunnen ook de andere vaste deelnemers aan het wereldkampioenschap in deze klasse aan de start komen.

Er is veel interesse vanuit de rijders om aan de start te komen in deze wedstrijd. We kunnen dan ook al melden dat de top drie uit het wereldkampioenschap 85cc in Lierop aan de start gaat komen. Wereldkampioen Dani Heitink, Jarne Bervoets en Dean Gregoire hebben deze winter de overstap gemaakt naar de 125cc klasse en zullen met deze openingswedstrijd hun eerste krachtmeting hebben.

Heitink pakte in 2023 maar liefst de wereldtitel, Dutch Masters en de ADAC 85cc titel. Mede door deze prestaties heeft hij een contract getekend bij het officiele fabrieksteam van Yamaha in de 125cc klasse. Ook Jarne Bervoets zit in dit team en is de teammaat van Heitink. Bervoets was vorig jaar ijzersterk in Lierop en won er toen beide manches van de 85cc klasse! Dean Gregoire liet vorig jaar zijn snelheid al zien en wist derde te worden in het wereldkampioenschap.
In deze klasse staan meer dan veertig deelnemers te trappelen om op het circuit van Lierop te gaan rijden. Hier zitten veel Nederlandse talenten tussen maar ook snelle rijders uit het buitenland.
Naast deze jeugdtalenten hebben ook al een aantal grote namen hun deelname aan het evenement toegezegd en we hebben er vertrouwen in dat nog meer rijders zich aan zullen melden voor deelname aan het evenement, dat nu al belooft een knaller van een wedstrijd te worden!
Electrocross na groots succes opnieuw in Lierop
Voor de allerjongsten zijn er op Circuit de Herselse bossen ook de modernste motoren, want KTM Nederland zorgt dat de modernste E-Mini’s of wel elektrische crossmotoren naar Lierop komen. Na het gigantische succes in de afgelopen jaren zal deze positieve lijn tijdens de Dutch MX Season Opener wedstrijden worden voortgezet en zal KTM Nederland opnieuw demonstraties verzorgen voor kinderen van 5 tot 10 jaar (afhankelijk van lengte/gewicht) die graag eens op een motor stappen. Tussen 11.00 uur tot 15.00 worden zij hier door een professionele gecertificeerde trainer ontvangen om op een speciaal daarvoor geprepareerd circuit met E-mini bikes hun testrondjes te maken. Deelnemers aan deze nieuwste motorsport generatie krijgen instructies om de beginselen van het crossen op de juiste wijze aan te leren. Gratis aanmelden kan ter plaatse bij de trainers van KTM, waar voor kleding, helm en laarzen wordt gezorgd.
Kortom, ouders zijn met hun kinderen van harte uitgenodigd om van deze gelegenheid gebruik te maken, waarmede we als motorsport vereniging graag bijdragen aan het elektrificeren van de motorsport.

Programma
In Lierop staan de klasse 85cc, 125cc, 250cc en 500cc achter het starthek, waarbij de 125cc de dames zijn toegevoegd. De trainingen starten om 09.00 uur en de wedstrijden rond 11.00 uur. In de aanloop naar de Dutch MX Season Opener vindt u via onze website alle informatie over deze wedstrijd.

Voor meer informatie over de Dutch MX Season Opener op 3 maart in Lierop kunt u kijken op www.maclierop.nl en www.motocrossplanet.nl
Toegangsprijzen Circuit de Herselse bossen

 • Volwassenen (vanaf 18 jaar) € 30,-
 • Jongeren van 13 t/m 17 jaar € 12,50
 • Kinderen t/m 12 jaar vrije toegang
  Camping/Rennerspark Circuit Lierop
  De Camping/Rennerspark is zaterdag 2 maart vanaf 16.00 uur geopend.
  Alle informatie over de wedstrijden in Lierop
  Voor meer informatie over deze wedstrijd kunt u contact opnemen met Arno van den Brink op het telefoonnummer: +31 6-10910266, per mail info@motocrossplanet.nl of via de Chat Chat on WhatsApp.

Alle berichtgeving over de Dutch MX Season Opener in Lierop is de komende periode via de websites www.maclierop.nl en www.motocrossplanet.nl te volgen, waar we u van de laatste informatie u op de hoogte zullen houden. Kortom, we zien u graag in Lierop op zondag 3 maart a.s. op circuit “De Herselse Bossen” bij een nieuwe Dutch MX Season Opener.

Foto Jeffrey Herlings