Studiecentrum voor Congolese jongeren

PELT – Op de PXL hogeschool campus Diepenbeek bracht de tiende PXL-Green&Tech4life-quiz € 2.300 op voor steun aan de bouw van een studiecentrum voor jongeren in de Oost-Congolese stad Kongolo. Het geld wordt door de Peltse ‘vzw Studiecentrum voor Kongolo’ gebruikt voor de bouw van een leercentrum voor schoolgaande jeugd. Zowel de provincie Limburg als de gemeente Pelt dragen hier financieel aan bij. Het begin van de bouw is reeds gestart. De stad Kongolo is niet zomaar gekozen. In 1962 werden hier 20 Belgische missionarissen vermoord door soldaten van het ongecontroleerde regeringsleger. Drie van die paters kwamen uit Pelt. Familieleden van deze paters hebben de vzw opgericht. Leon Alders, bezieler van de vzw, is een neef van pater Pellens en bezocht deze stad in Congo: ”Het wordt een studiecentrum met wifi en een degelijke bibliotheek. De meeste studenten hebben thuis geen aparte ruimte en vaak geen elektriciteit (het is daar al vroeg donker), geen internet. Het versterkt hun kansen en motiveert hen ook tot persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijk engagement”. De quiz trok 44 ploegen naar Diepenbeek en werd gewonnen door quizploeg de X-Tremisten. Marleen Schepers van PXL:”Elk jaar steunen we met de quiz een goed doel in het Zuiden. Hogeschool PXL wil een voortrekkersrol vervullen op het gebied van duurzame ontwikkeling”. 

Door Ben Ieven