Stepvrienden houden clinic: ‘Steppen is geschikt voor alle leeftijden’

REGIO – Om hun sport wat meer bekendheid bij het grote publiek te geven, houden vier stepvrienden uit Weert en Budel op zaterdag 13 april een stepclinic. Hierbij kunnen belangstellenden zelf ervaren of steppen iets is waar ze verder mee willen.

Paul Adriaens en Jos Philipsen uit Weert en Ad van Knippenberg en Ruud Vonken uit Budel zijn fanatieke steppers. Iedere week stept het viertal er gezamenlijk op uit. Met hun bijzondere steppen, ook wel kickbikes genoemd, zijn ze vaak een opvallende verschijning in het straatbeeld.

Het viertal laat zich niet afschrikken door hoogtemeters en slechte weersomstandigheden. Dat geldt ook voor een monsterrit van ruim tweehonderd kilometer. Zo reden Van Knippenberg en Vonken in september vorig jaar ‘Het Monster van Brabant’, een toertocht van 230 kilometer door het Brabantse landschap. Verder wil Van Knippenberg volgend jaar januari deelnemen aan de Winterfiets 11 Stedentocht, de alternatieve Elfstedentocht voor onder meer ligfietsen, e-bikes, handbikes én steppers.

Steppen is geschikt voor alle leeftijden, aldus Van Knippenberg. “Het is een sportieve work-out voor het hele lichaam. Je traint bijvoorbeeld niet alleen je rug, maar ook je buikspieren”, zegt de oud-fysiotherapeut. Het stepkwartet is op een missie. De mannen willen meer mensen aan het steppen krijgen. “We richten ons op iedereen die op een plezierige manier actief willen blijven”, zegt Vonken.

“Wat steppen voor een grote groep sporters aantrekkelijk maakt, is dat je zelf de mate van inspanning kan bepalen”, zegt Van Knippenberg, die het steppen 13 jaar geleden ontdekte. 

In Nederland is de stepscene relatief klein. In toplanden, zoals Tsjechië en Finland, gaat het er heel anders aan toe. In Tsjechië wordt dit jaar het WK gehouden. “Snelheden van ruim dertig kilometer per uur zijn daarbij heel normaal”, weet Vonken.

Mensen die willen ontdekken of steppen iets voor hen is kunnen op zaterdag 13 april deelnemen aan een gratis stepclinic in Budel. Er zijn die ochtend twee sessies. Het maximumaantal deelnemers per keer bedraagt vijftien. Voor een step wordt door de organisatie gezorgd. Wel moeten de deelnemers zelf sportschoenen en een helm meebrengen.

De eerste sessie begint om 09.00 uur en duurt tot 10.30 uur. Daarna begint de tweede sessie, die duurt van 10.30 tot 12.00 uur. Er wordt die ochtend zo’n 10 kilometer door de natuur gestept. Tijdens de clinic is er onder meer aandacht voor praktische zaken, zoals de juiste steptechniek. Vonken: “Het is bijvoorbeeld belangrijk om veelvuldig van zwaaibeen te wisselen, anders houd je het niet lang vol op de step.” 

Bij voldoende belangstelling wil het viertal in april met een wekelijkse stepavond starten. Ook zijn er plannen voor toertochten. Een daarvan is een 130 kilometer lange drielandentocht die het spoor volgt van de wielertoertocht Budel – Waldfeucht – Budel, bekend van Mendig-Budel. Van Knippenberg: “We willen deze traditie voortzetten, maar dan op de step. Ik hoop dat ook veel fietsers deze tocht een keer gaan steppen.”

In augustus staat Heidemarathon De Kempen (42 of 84 kilometer) op de kalender. Meer informatie is te vinden op de stepkalender van de stepbond: stepbond.nl. Aanmelden voor de gratis clinic op zaterdag 13 april kan via ad.van.knippenberg@gmail.com.

Foto Jos Meusen