Harrie Jaspers onderscheiden met Zilveren Speld Brabants Heem

CRANENDONCK – Harrie Jaspers uit Budel-Schoot heeft de Zilveren Speld gekregen van Brabants Heem. Dat gebeurde op woensdag 28 februari tijdens de algemene ledenvergadering van Heemkundekring De Baronie van Cranendonck in multifunctioneel centrum De Borgh in Budel. De Zilveren Speld wordt uitgereikt aan leden met langdurige en bijzondere verdiensten.

De uitreiking van de speld en de bijbehorende oorkonde, door Theo Cuijpers, bestuurslid van de provinciale koepelorganisatie Brabants Heem, vond plaats onder luid applaus van alle aanwezigen. 

Cuijpers stipte een aantal activiteiten van Harrie Jaspers aan. Zo is hij al vanaf jonge leeftijd actief voor Heemkundekring De Baronie van Cranendonck.

In 1974 was Jaspers betrokken bij de publicatie van ‘Budel, Budel-Schoot en Budel-Dorplein in oude ansichten’ en in 1977 bij de heruitgave van het boek van meester Winkelmolen, ‘Budel en Cranendonck voorheen en thans’. Van 1975 tot 1981 was hij actief in het bestuur, waarvan een aantal jaren als secretaris. Vanaf de oprichting was Jaspers zeer actief binnen de Werkgroep Natuurvrienden. Nog altijd verzorgt hij de jaarlijkse voorjaarswandeling van de vereniging. In 1982 nam hij het initiatief tot het opzetten van een tijdschrift, de Aa-kroniek. Van 1982 tot 2005 was hij de trekker en hoofdredacteur van dit kwartaalblad, dat voor een belangrijk deel door hem werd gevuld. Ook nadat hij de redactie verliet bleef Jaspers tot op de dag van vandaag regelmatig zijn bijdragen aan de Aa-kroniek leveren. Er zijn bijna 400 artikelen van zijn hand verschenen. Kortom: zijn kennis en activiteiten op heemkundig gebied maken hem tot een vraagbaak voor velen, binnen en buiten de vereniging.

Op de foto: Theo Cuijpers (l) en Harrie Jaspers. (foto: Anja Matheeuwsen)