Ledûb Volleybal Festival ligt op recordkoers

BUDEL – Budel wordt eind mei weer overspoeld door honderden volleybal- én festivalliefhebbers uit binnen- en buitenland. De belangstelling voor de 52ste editie van het Ledûb Volleybal Festival is dit jaar zo groot dat het bijna twintig jaar oude record van ruim driehonderd teams lijkt te gaan sneuvelen. 

Door Roy de Leijer

Volleyballers van bijna alle niveaus, van recreatieve deelnemers tot nationale toppers, komen volgens goed gebruik in het weekend na Pinksteren in actie op het sportpark aan de Poelderstraat in Budel. Op het Budelse strandzand of de voetbalvelden van SV Budel worden opnieuw tientallen volleybalvelden uitgezet. 

Het Ledûb Volleybal Festival vindt jaar plaats op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 mei. Kijkend naar het aantal inschrijvingen wordt het weer ouderwets druk op het Budelse sportpark. Het aantal ingeschreven teams nadert de driehonderd. 

“Vorig jaar liep het ook al storm. Toen zaten we rond deze tijd van het jaar op zo’n 180 ingeschreven teams. Uiteindelijk werden het er 250”, vertelt toernooivoorzitter Pim Staals. In 2022, de eerste editie na corona, streken er 185 teams neer in Budel.

Dit jaar loopt het nog harder met de inschrijvingen. “Er zijn dagen geweest dat teams zich met tientallen tegelijk hebben aangemeld”, vertelt Staals, die benadrukt dat het niet gaat om een marketingtruc. Het evenement zit nu al op 288 inschrijvingen. Volgens de toernooivoorzitter komt daarmee het oude record van 306 teams in zicht. Dat staat al een jaar of twintig in de boeken.

Staals denkt dat meerdere factoren een rol spelen bij de populariteit en aantrekkingskracht van het driedaagse evenement. Sinds het internationale volleybalweekend in 2018 werd omgedoopt in Ledûb Volleybal Festival zit het evenement weer in de lift. Na corona werd die lijn voortgezet, met de afgelopen editie als absolute uitschieter. Staals: “De nieuwe opzet speelt zeker een rol. Er is heerst een hele positieve vibe rondom het evenement. Iedereen wil zich aanmelden. Misschien heeft de coronaperiode daar ook iets mee te maken.”

Een paar weken geleden kwam de organisatie tijdelijk met inschrijvingsstop. Staals: “We kregen het allemaal niet gemanaged. Daarom zijn we met SV Budel rond de tafel gaan zitten.” Doordat het toernooi gebruik kan maken van een extra trainingsveld van de Budelse voetbalclub kunnen er meer volleybalvelden worden uitgezet. Staals schat dat er dit jaar zeker zestig velden nodig zijn om alle teams een plekje op het sportpark te geven. 

“We hopen het oude record te kunnen breken”, zegt Staals, die verwacht dat daarmee het maximumaantal deelnemers wel zo’n beetje bereikt zal zijn. Staals: “We kijken ook naar het aantal aanmeldingen voor de camping. Ook daar zit een limiet aan het aantal plaatsen.” Helemaal uitverkocht op sportief gebied is het evenement dan nog niet. “Er blijft ruimte voor teams van een hoger niveau om zich in te schrijven.”

Ook voor feestgangers is er meer dan genoeg te beleven op het sportpark in Budel. In de feesttent en bij de buitenstage zijn er optredens van onder anderen Royal Beat, Steam Sister, Lampegastuh, Bonte Carlo, Lanterfantje en Rampenplan. De entree is gratis. Meer info: ledubvolleybalfestival.nl.