Nieuw ‘hoogtepunt’ 550-jarig bestaan Leendse kerk

LEENDE – De St. Petrus’ Bandenkerk in Leende bestaat 550 jaar. In het dorp wordt uitgebreid stilgestaan bij het jubileum van het monumentale kerkgebouw. Onlangs was er letterlijk een nieuw hoogtepunt in het kader van het jubileumjaar.

Al jaren worden in het kerkgebouw rondleidingen verzorgd. Daarbij bestaat ook de mogelijkheid om een torenklim (tot de uurwerken) te doen. Vanaf de uurwerken hebben bezoekers een prachtig uitzicht over de wijde omgeving, met onder meer de skyline van Eindhoven. Bij helder weer zijn zelfs de mijnen in Genk in zien.

Om bezoekers nog meer gevoel te geven bij dit bijzondere uitzicht zijn er gedetailleerde panoramafoto’s gemaakt, waarbij alle kenmerkende en zichtbare objecten uit de omgeving nader worden toegelicht. Bezoekers moeten eerst wel even flink traplopen. De fotocollage kan pas na 192 treden worden bewonderd. 

Met de panoramafoto’s is een langgekoesterde wens in vervulling gegaan. “Het is een mooie toevoeging aan de rondleidingen die we verzorgen”, zegt Hans van Weert, kerkgids en lid van de stuurgroep 550-jarig Jubileum Kerkgebouw Leende. De rondleidingen maken indruk, weet Van Weert: “We ontvangen wel eens Amerikaanse toeristen. Zij vinden het altijd heel bijzonder als we zeggen dat onze kerk er al was voordat Columbus Amerika had ontdekt.”

Het Leendse kerkgebouw, met haar karakteristieke ‘Lindse Blaos’, staat een jaar lang in het middelpunt van de belangstelling. Er worden verschillende jubileumactiviteiten gehouden, waaronder De Lindse Passion op zaterdag 30 maart en een groot dorpsfeest in september. Voor meer info over de rondleidingen en het jubileumprogramma zie: kerkgebouwleende.nl.

Foto Erik van Asten