KF Kempenbloei Achel wint VLAMO Open Fanfarekampioenschap

ACHEL – In het weekend van 9 en 10 maart werd het prestigieuze VLAMO Open Fanfarekampioenschap (VLOF) georganiseerd in Heist-op-den-Berg. Voor de eerste keer sinds de start in 2012 was deze open wedstrijd toegankelijk voor fanfares uit alle afdelingen. In totaal schreven 26 fanfares zich in. Op zondag mocht ook KF Kempenbloei Achel aantreden in de Superieure afdeling. 

De Superieure afdeling is de hoogste afdeling in dit concours. Er werd een topprestatie neergezet en Kempenbloei behaalde een monsterscore van maar liefst 98,33 % van de 600 te behalen punten. Nooit eerder werd er zo’n score behaald tijdens dit kampioenschap. 

Alle fanfares die deelnamen speelden een keuzeprogramma en iedere afdeling kreeg één verplicht stuk opgedragen. Voor de Superieure afdeling was dit het werk ‘The Promised Continent’ van Achelaar Nick Van Elsen. Verder bracht KF Kempenbloei onder leiding van dirigent Ivan Meylemans de werken ‘A Farewell to Arms’ van Harrie Janssen, ‘Les Rayons et les Ombres’ van Jelle Verstraeten en ‘A Brussels Requiem’ van Bert Appermont. 

Meylemans: “Zelf keken we met een heel goed gevoel terug op ons spel en we kregen meteen een zeer positieve respons van het publiek. Maar dan is het nog afwachten hoe de internationale vakjury tegenover ons spel stond. Muziek is natuurlijk heel persoonlijk en ieders smaak is anders. Toen de uiteindelijke score bekend werd gemaakt was de ontlading enorm! Onze fanfare heeft ruim 80 leden, we werken al jaren om een mooi geheel neer te zetten en we blijven ons best doen!” Meylemans is al sinds 2000 dirigent bij KF Kempenbloei Achel. “Dit was onze derde deelname aan het VLOF. Tijdens de vorige edities konden we onze deelname niet bekronen, maar dat hebben we nu dubbel en dik goedgemaakt!” 

KF Kempenbloei heeft al vier keer het Wereld Muziek Concours in Kerkrade gewonnen en ook tijdens dit kampioenschap lieten ze zich van hun beste kant zien. De score van 98,33% ligt dan ook opmerkelijk hoog. Brass-aux-Saxes uit Westerlo eindigde als tweede met 90,67%, op de voet gevolgd door Jouster Fanfare Orkest uit Joure die een score van 90,60% neerzette.  

Op 13 april organiseert Koninklijke Fanfare Kempenbloei een Lenteconcert in het Michielshof te Achel. Met optredens van het slagwerkensemble onder leiding van Marc Dufour en het fanfare-orkest onder leiding van Ivan Meylemans. Meer informatie over dit concert is te vinden op de website van KF Kempenbloei: www.kempenbloei.be