“Week van het Water” bij de Wulp

PELT – Van 16 maart tot 14 april organiseert Natuurpunt Pelt een boeiende reeks activiteiten rond water, geschikt voor alle leeftijden. Iedereen kan deelnemen aan de belevingstocht ‘Dealen met Water!’, een interactief parcours van 6,5 km dat informeert over het belang van water, en over de droogte en wateroverlast in Vlaanderen en ver daarbuiten. Het Scoutsrally Café is de plaats van start en aankomst. Daar vind je ook de informatie voor de tocht. Inschrijven is niet nodig.

Voor de fotografie-liefhebbers is er van 23 maart tot 1 mei een prachtige fototentoonstelling over “Water in Pelt”, te bewonderen in het Bezoekerscentrum de Wulp. Lokale fotografen tonen hun beste werken waardoor bezoekers de schoonheid van water – vastgelegd door lenzen – kunnen ervaren.

Jonge avonturiers tussen 6 en 12 jaar kunnen deelnemen aan de “Wild van Water” Snuitactiviteit op zaterdag 23 maart van 9-12 uur. Onder begeleiding van JNP-gidsen kunnen ze de geheimen van waterdiertjes ontdekken en zelf experimenten doen met water.

Op zondag 24 maart om 9 uur kunnen natuurliefhebbers hun wandelschoenen aantrekken voor een “unieke vennenwandeling” door het prachtige Hageven. Tijdens deze tocht leren deelnemers over de geschiedenis van de vennen en de rol van water voor natuur en biodiversiteit. Voor wie geïnteresseerd is in de wetenschappelijke aspecten van water, organiseren we op dinsdag 26 maart om 19.30 uur een fascinerende lezing over ‘kiezelwieren’ door Professor Bart Van de Vijver.  Deze lezing is bedoeld voor leken en zal ons inlichten over de rol en het belang van kiezelwieren in het voedselweb en als indicatoren voor de water- en milieukwaliteit.  Daarnaast kunnen avontuurlijke 6-12 jarigen op zaterdag 30 maart van 9-12 uur deelnemen aan de “Op Ontdekking in de Onderwaterwereld” Snuitactiviteit, waar ze op initiatief van JNP onderwateravonturen beleven onder begeleiding van ervaren gidsen van de Limburgse LIKONA vissenwerkgroep.

De week wordt afgesloten met een “Inventarisatie van vissen” op zaterdag 30 maart 13.30-15.30, georganiseerd door Natuurpunt Pelt en de LIKONA vissenwerkgroep. Met de techniek van ‘elektrovissen’ zullen stukken van de Dommel en haar zijbeken bevist worden om de vissen in kaart te brengen.   Dit biedt een unieke kans om de onderwaterwereld te verkennen en meer te leren over de lokale vissen-biodiversiteit.

Mis deze unieke kans niet om de “Week van het Water” te ervaren bij het Bezoekerscentrum de Wulp, Tussenstraat 10, Pelt! Voor alle activiteiten, behalve de belevingstocht waar aanmelding niet nodig is, kan per activiteit ingeschreven worden via de volgende link https://tinyurl.com/WeekvanhetWater