Stad Hamont-Achel zet in op E-inclusie 

HAMONT-ACHEL – De stad Hamont-Achel zet in op E-inclusie, een beleid dat ervoor wilt zorgen dat alle inwoners gelijke kansen hebben op het gebied van digitalisering. Als je digitaal niet mee bent, ben je vandaag de dag uitgesloten van tal van aspecten van het maatschappelijk leven en komt het recht op zaken zoals onderwijs, werk of zorg in het gedrang. Iedereen heeft gelijke rechten en verdient gelijke kansen. Inzetten op e-inclusie – het wegwerken van de verschillende drempels die mensen ervaren en het aanbieden van ondersteuning – is cruciaal om de gelijke kansen van iedereen in Vlaanderen te verzekeren. 

Om dit te stimuleren heeft de stad Hamont-Achel 2 Digipunten waar inwoners gratis terecht kunnen voor alle vragen die te maken hebben met digitale toestellen en de digitale gang van zaken. Hoe plaats ik een app op mijn smartphone? Waar vind ik digitale overheidsinformatie of medische voorschriften terug? Hoe werkt itsme? Hoe maak ik een e-mailadres of -account aan? De digitale wereld staat niet stil… en waar dit voor de één deel uitmaakt van het dagelijkse leven, is het voor de ander niet zo eenvoudig. Er is een Digipunt in de bibliotheek van Hamont, aan de Wal die iedere donderdagmiddag open is van 16.00 uur tot 18.30 uur. En ook in Achel is er sinds begin deze maand een Digipunt: iedere 1ste en 4de donderdag van de maand, telkens van 14.00 uur tot 16.30 uur, bij Dienstencentrum De Kring aan het Michielsplein 1 in Achel. 

Maar de stad Hamont-Achel gaat nog verder. Want de afdeling ICT heeft begin deze maand twee van hopelijk vele laptops weggegeven aan inwoners die onder de inkomensgrens zitten. Diensthoofd ICT, Tieke van Winkel, geeft graag een woordje uitleg: “De stad beschikt over heel wat laptops die niet meer in gebruik zijn maar die, na een opfrisbeurt, nog prima ingezet kunnen worden voor ‘huishoudelijk’ gebruik. Denk aan schoolwerk, de zoektocht naar werk, maar zeker ook om sociaal isolement tegen te gaan is er nood aan digitale toepassingen. Een goed werkend laptop is hierbij onmisbaar. De laptops die we ter beschikking stellen zijn volledig up to date en voorzien van gratis software zoals open office. En dankzij een door het OCMW aangeboden internetaansluiting (Telenet TEN) zorgen we er ook voor dat mensen bijvoorbeeld de website van VDAB kunnen bezoeken, of op de digitale schoolomgeving kunnen komen.” 

Wie in aanmerking komt voor een laptop wordt bepaald door de maatschappelijk werkers van het OCMW. Zij hebben een duidelijk beeld van wie zich onder de inkomensgrens bevindt en geen laptop of financiële mogelijkheden heeft om een laptop aan te kopen, maar deze wel nodig hebben om hun toekomst te verbeteren. Om dit project te realiseren is er een samenwerking aangegaan met Sint Vincentius Hamont, die ook de maandelijkse voedselbedeling organiseert. 

Schepen van IT, Guy Joosten: “Door mogelijkheden en informatie te bieden over hoe men zijn weg kan vinden in het digitale landschap, proberen we niet alleen de digitale achterstand te verminderen maar ook het toekomstperspectief van mensen te verbeteren. Aanvullend bieden we ze ook handvatten om zich te beschermen tegen digitale valkuilen zoals internetfraude (phishing) en het omgaan met gevoelige informatie zoals bankgegevens en dergelijke. Daarom krijgt iedereen die een laptop ontvangt ook meteen duidelijke info op maat.” Joosten vervolgt: “Hiervoor kunnen we rekenen op vrijwilligers die, op een zeer toegankelijke manier, informatie geven om mensen te beschermen maar zeker ook meer zelfredzaam te maken. Ze krijgen tips, maar leren o.a. ook hoe ze bijvoorbeeld de laptop moeten onderhouden. Deze service vult de diensten van onze Digipunten aan. Want ook hier kan iedereen natuurlijk terecht voor digitale vragen.” 

Vrijwilligers zijn trouwens nog altijd meer dan welkom. Er wordt een opleiding voorzien en alle afspraken worden na goed overleg gemaakt. Iedereen die zich geroepen voelt om mede-inwoners vooruit te helpen in de digitale wereld kan zich aanmelden bij Ann Vanminsel, ambtenaar/projectmedewerker e-inclusie bij Stad Hamont-Achel. Dit kan door te mailen naar ann.vanminsel@hamont-achel.be