Tegelwippen

1 april grap? “NK -Tegelwippen” in Cranendonck? Één vierkante m. tegels ruilen tegen plantjes van de gemeente. Geen grap. Het blijkt serieus te zijn.

“Zo help je natuur en klimaat én er komt minder wateroverlast”, melden bestuurlijke wijsneuzen.

Nu ben ik een voorstander van preventieve adaptatie om mogelijke gevolgen van extreem weer te kunnen voorkomen. Bij uitstek een beleid waar de politiek verantwoordelijk voor is.

Maar steeds vaker zien we dat, daar waar overheden te kort schieten, de burger als schuldige wordt aangewezen: Te veel tegels in uw tuin, foei! U belast moedertje Aarde!

Het ontbreekt Haagse betuttelaars blijkbaar aan feitenkennis. Dit ideetje gaat natuurlijk geen extreme wateroverlast beperken! U wordt “geconditioneerd”. Zo heet beïnvloeding onder morele drang: Het narratief erin jassen. Samen voor het klimaat! Of tegen?! Hoe zat dat ook al weer?

Tegelijkertijd kappen overheden overal bomen als brandstof voor groene energie (“van boom tot stroom”), omdat er “afgesproken” is dat dit niet wordt meegerekend bij CO2 uitstoot. Terwijl iedere MAVO leerling weet dat er dan heel veel CO2 vrijkomt, mag dit politieke gegoochel dus “groen” heten.

CO2 was toch dé oorzaak van klimaatverandering? 

Bovendien geeft deze gemeente zelf niet altijd het groene voorbeeld. Een groen plekje in het centrum rooien om er vervolgens een parkeerplaats voor een super van te maken. Had met weinig moeite een mooi groen parkje kunnen blijven. Weg groen, welkom tegels. Wie wil dat níet?  

Feit is dat wateroverlast tegenwoordig het meeste voorkomt bij gemeenten met achterstallig riool management en te weinig groen.

Dus, gaat u nou maar die aardbol redden dankzij wippende tegels en probeer in Budel ook eens met je spade een gat voor een boom te graven. De “Zink” sintels geven zelfs een grondboor geen kans. 

Succes met uw plantjes, tegelwippers.

Ben Steijn