Toeristentreintje tussen de Weerterbergen en de binnenstad

WEERT – De vurige wens van het Toeristisch Platform Weert en vereniging ijzerenmanweert.nl gaat waarschijnlijk in vervulling. Er moeten nog een paar dingen geregeld worden, maar als alles mee zit rijden er van mei tot en met oktober 2024 twee elektrische treintjes in Weert. De bedoeling is dat deze treintjes vanaf dit voorjaar elke dag van Vakantiepark Weerterbergen via het IJzeren Man-gebied richting het Blauwe Meertje naar de historische binnenstad van Weert en terug rijden. In het weekend, op feestdagen en in de vakanties zullen er twee toeristentreintjes worden ingezet. 

Verbinding maken tussen mooie plekken
Jaarlijks verblijven er honderdduizenden toeristen op Vakantiepark Weerterbergen. Deze toeristische hotspot ligt ruim vier kilometer van de binnenstad af. Voor veel bezoekers is deze afstand te ver om te lopen. Er is ook geen bushalte in de buurt. Eenmaal de auto gepakt, is de keuze voor een andere stad ook snel gemaakt. Wethouder Martijn van den Heuvel (Recreatie en Toerisme): “Door een toeristentreintje op en neer te laten pendelen, kunnen gasten van het vakantiepark op een laagdrempelige manier een keertje naar de Weerter binnenstad voor een middagje shoppen of naar het IJzeren Man-gebied voor een mooie wandeling of een bezoek aan de vele activiteiten in dit gebied”. 

Vereniging is aan zet
Het college van B&W heeft een incidentele subsidie van maximaal € 65.102,- beschikbaar gesteld aan vereniging ijzerenmanweert.nl. Deze vereniging gaat het toeristentreintje exploiteren. Hiervoor is een aparte werkgroep in het leven geroepen. Deze werkgroep is verantwoordelijk voor de exploitatie, route, opstapplaatsen, communicatie en dienstregeling. Er wordt nog gezocht naar vrijwillige chauffeurs. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de vereniging door een mail te sturen naar: info@ijzerenmanweert.nl.  

Jos Coumans (voorzitter vereniging ijzerenmanweert.nl): “Het toeristentreintje verbindt de verblijftoeristen met de binnenstad, maar het verbindt ook de ondernemers met de gemeente Weert. Dit treintje is hiervan het eerste tastbare resultaat. Het Toeristisch Platform Weert heeft hierin het voortouw genomen”. 

Investeren in recreatie en toerisme
Deze subsidie komt uit het potje van de extra opbrengst van de toeristenbelasting en wordt zo dus weer terug geïnvesteerd in de toeristische sector. Jaarlijks heeft het Toeristisch Platform Weert een budget om de recreatieve en toeristische sector te versterken. Voorbeelden zijn het verbinden van reeds aanwezige elementen (cultuur, educatief en voorzieningen), het ontwikkelen van themagerichte activiteiten en uitdragen en versterken van natuurwaarden en cultureel erfgoed. Ondernemers, inwoners, stichtingen of verenigingen kunnen ideeën indienen bij het Toeristisch Platform Weert. Belangrijke voorwaarden zijn dat het plan de sector versterkt in samenwerking met anderen en er minimaal cofinanciering van 25% beschikbaar is. Meer informatie hierover is verkrijgbaar bij Caroline Schrurs: c.schrurs@weert.nl 

Vervolg
Naar verwachting zal komende meivakantie het toeristentreintje voor het eerst gaan rijden. Na het eerste loopjaar van het treintje volgt een evaluatie. In overleg met het Toeristisch Platform Weert en vereniging ijzerenmanweert.nl wordt dan bekeken of het toeristentreintje een vervolg krijgt.