Wolzwever

De Gewone Wolzwever doet zijn naam eer aan. Enerzijds is zij wollig bruin behaard waardoor zij ietwat op een hommel lijkt, anderzijds is het een echte zwever. Met een heel snelle vleugelslag zweeft zij namelijk in de lucht. De Wolzwever heeft ook een lange tong. Als zij voor een bloem hangt, zweeft zij en gebruikt daarbij de pootjes om balans te houden. Stil hangend in de lucht kan zij zo met haar lange tong nectar uit de bloem peuteren. Maar 

nog meer bijzonder is de levenswijze van deze tot de familie van de vliegen behorend bijzonder insect. Zij is broedparasiet bij de Grijze zandbij. Deze zandbij nestelt (vaak met velen) in zandgrond en verzamelt wilgenstuifmeel, brengt dat in haar nest en legt daar eitjes op. De Gewone Wolzwever profiteert daarvan. Dat doet ze door hangend in de lucht, met een snelle slingering met haar achterlijf, eitjes in het nest van de zandbij te ‘schieten’. Het larfje wat uit het eitje komt kruipt naar het stuifmeel en eet het voedsel van de larve, en de larve zelf, van de zandbij op. Een bijzonder natuurverschijnsel. Het larfje groeit, verpopt uiteindelijk en komt het volgend voorjaar weer als volwassen Wolzwever uit de grond. De komende weken is dit te zien op zandwegen op de hei. Bij een insectenhotel kun je een familielid, de Muurrouwzwever eveneens  ‘schietend’ aantreffen.

Meer info: Wiel Zentjens IVN Cranendonck, w.zentjens@chello.nl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA