Oorlog, biostoom en spaghetti polpette

HAMONT-ACHEL – Dat het museum ‘Liberation Garden’ in Leopoldsburg over de oorlog ging was duidelijk. Dat het zo pakkend, overweldigend en belevend zou worden hadden de 40 deelnemers aan de daguitstap met Pasar Hamont-Achel niet kunnen vermoeden. Het werd een twee uur durende auditieve belevenis waarin oorlogsgetuigen hun verhaal deden en je onder meer ook het ‘bunkergevoel’ kon ervaren. Je kon er ook de geur van een pas gebombardeerd slagveld of van een ziekenboeg ruiken terwijl iemand anders door een virtuele bril met een Spitfire vanop de vliegbasis van Kleine-Brogel door vijandelijk gebied naar de Rijn vloog. Op de kaart van ‘operation Market Garden’ kon je duidelijk zien dat in Lille en op Den Hork de oorlog in alle hevigheid gewoed heeft. In dit museum kan je de verhalen van je ouders een beetje plaatsen, een beetje ervaren en ook een beetje beleven al zal het gelukkig nooit de gruwel kunnen benaderen die de inwoners van onze contreien moeten ervaren hebben. Het bezoek, in twee groepen van 20 deelnemers, aan het afvalsorteringcentrum met biostoomcentrale in Beringen was ook verbazend leerrijk. Je kon er zien hoe de verschillend gekleurde afvalzakken uit een vrachtwagen op een transportband werden gekieperd. We konden zelf vaststellen dat er wel een klein gedeelte van de zakken gescheurd was maar dat de meesten toch heelhuids de trieerband bereikten. Daar werden ze op kleur naar hun verschillende recuperatieplekken getransporteerd om verder verwerkt te worden. Het huisvuil ging rechtstreeks naar de bunker voor het afval welke diende om de oven tot 1000 graden op te stoken. Deze warmte werd dan weer gebruikt om stroom te genereren en buurtbedrijven van warm water te voorzien. De rest van de warmte-energie diende om stroom te produceren. Dit bezoek bleek een uiterst interessante ervaring te zijn om te weten te komen wat er eigenlijk met het afval na de gezamenlijke ophaalronde. De leuke dag werd afgerond met een authentieke Italiaanse spaghetti pollet die Roberto voor ons had bereid in het lokaal van de Italiaanse vereniging Acli in Beverlo. Er werd zelfs een voorproever in de keuken gevraagd om te proeven of de saus naar wens was, waarbij hij het ganse proces om tot zijn spaghetti met gehaktballen te komen uit de doeken deed. Omdat er maar twee groepen van telkens 20 personen in de biostoomcentrale ontvangen kunnen worden, wordt deze uitstap op 12  november 2024 nog eens overgedaan. Interesse? Neem gerust contact op met antoon.duisters@pandora of kijk eerdaags eens op de website www.pasar.be/hamont-achel