De nieuwe Aa-kroniek is er weer!

CRANENDONCK – Het eerste nummer van alweer jaargang 43 van tijdschrift de Aa-kroniek voor Budel, Budel-Dorplein, Budel-Schoot, Gastel, Maarheeze en Soerendonk is weer verschenen. Uitgegeven door Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’ maar voor iedere geïnteresseerde verkrijgbaar. En de kans dát u geïnteresseerd bent is er zeker, want ook deze keer brengen wij u een variatie aan historisch nieuws uit onze streek.

Moord, Slenders en een Gastels café

Maar voor de eerste bijdrage gaan we een heel eind Vlaanderen in. In 1732 werd daar 

een jongeman vermoord. Herman Bruyland vertelt erover en vermoedt een link met 

Soerendonk.  Theo Martens, Tinie Vlassak en Giel Govers sluiten hun uitgebreide genealogisch onderzoek naar de Budelse familie Slenders af. In dit derde en laatste deel brengen zij behalve de laatste stukjes uit de stamlijn ook nog enige andere wetenswaardigheden rond de familie. Op Gastel waren vroeger nogal wat cafés. Harrie Jaspers legt uit waarom en gaat met name in op het bijzondere huiskamercafé van de familie Van Cranenbroek, dat later ‘Sarie Marijs’ werd genoemd.

Maarheezer kleermakers en een Dorpleins dagboek

De familie Van Himbergen bracht in Maarheeze twee kleermakers, een koster en 

vele onderwijzers voort. In de eerste van twee afleveringen laat Jac. Biemans 

ons kennismaken met deze familie, in het bijzonder met Harrie van Himbergen, 

kleermaker-koster. Giel Stollman vervolgt zijn reeks over de Tweede Wereldoorlog in zijn geboortedorp Budel-Dorplein. In deze aflevering vervolgt hij het boeiende dagboek van 

Cato Brugmans-van den Berk over de maanden oktober-december 1944.

Wilt u ook een exemplaar?

Een exemplaar van de Aa-kroniek kunt u, zolang de voorraad strekt verkrijgen voor € 4,– bij de VVV of Boekhandel Bruna aan de Markt in Budel en bij boekhandel Sprankenis in Maarheeze. Of eventueel bij de redactieleden Jan Jakobi Dorpsstraat 15 te Budel of Annie Staals, De Rutjens 16 in Soerendonk. Goedkoper is het een abonnement te nemen. U krijgt de vier nummers dan netjes thuisbezorgd. Kijk voor meer informatie op https://heemkundekringcranendonck.nl/lid-worden/