Museumkwartier Valkenswaard opent gratis de deuren 

VALKENSWAARD – Ter afsluiting van de Nationale Museumweek 2024 zijn in het weekend van 6 en 7 april zowel het Nederlands Steendrukmuseum als het Valkerij en Sigarenmakerij Museum in Valkenswaard gratis te bezoeken!

Het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard is uniek: het is wereldwijd het enige museum over de steendrukkunst en lithografie. Duik tijdens het Museumweekend in de geschiedenis van 200 jaar lithografie en bezoek de expositie ‘PUNT.Pointillisme.Pop-art.Pixel. Op zaterdag zijn er diverse rondleiders aanwezig om u van informatie te voorzien. Bekijk op zondag de drukdemonstraties in het atelier. Voor een zacht prijsje kun je op beide dagen ook een leren sleutelhanger met je naam laten ontwerpen. Voor iedere bezoeker van het Nederlands Steendrukmuseum is er bovendien een leuke verrassing (zolang de voorraad strekt)!

Valkerij en Sigarenmakerij Museum
Het Valkerij Museum geeft een prachtig beeld van de valkerij in de periode 1550 tot en met 1850. In deze periode waren de Valkenswaardse valkeniers in heel Europa actief bij de “feestelijke” jachtpartijen van de grote vorstenhuizen in Frankrijk, Duitsland, Engeland en zelfs Portugal. Het Sigarenmakerij Museum geeft een beeld van de ontwikkeling van de sigarenmakerij in Valkenswaard vanaf 1865. Van kleine fabrieken die uitgroeiden tot erg grote fabrieken (Willem II en Hofnar) en daarna ook de piepkleine en grotere huishoudens, met eigen en vooral kleinschalige sigarenproductie, alles kunt u zien. 

Neem deel aan de doorlopende rondleidingen in beide onderdelen van ons waar er voor de kinderen iets heel leuks te doen is. Bovendien is voor kinderen een leuke attentie beschikbaar. Beide dagen zijn er twee valkeniers aanwezig met verschillende, levende roofvogels, zoals een slechtvalk, een havik en andere roofvogels. Er is volop gelegenheid om van de valkeniers informatie te krijgen over deze roofvogels en vooral  ook om ze eens van dichtbij te bekijken. Het Museumkwartier Valkenswaard (waarin zowel het Nederlands Steendrukmuseum als het Valkerij en Sigarenmakerij Museum zijn gevestigd) is op zaterdag 6 en zondag 7 april gratis toegankelijk van 13:00 uur tot 17:00 uur. Bent u in het bezit van een Museumkaart dan wordt het gewaardeerd als u deze laat scannen. Op beide dagen kunnen bezoekers een indruk krijgen van wat de Valkenswaardse musea te bieden hebben!

Museumkwartier Valkenswaard: Oranje Nassaustraat 8, 5554 AG, Valkenswaard. 

Openingstijden Museumweekend 6 en 7 april: 13.00 – 17.00 uur. Entree: gratis. Museumfoyer geopend: koffie, thee en fris is tegen betaling verkrijgbaar. Meer informatie: www.steendrukmuseum.nl of www.vsmm.nl