Stierkikker gehoord of gezien? Meld het! 

PELT/REGIO – Met het Life-project 3n-Stierkikker bundelen verschillende partners hun krachten om de Amerikaanse stierkikker duurzaam te bestrijden. Een cruciaal aspect van deze bestrijdingsinspanning is een grondige kennis van de verspreiding van deze soort. Daarom roepen we iedereen op om waarnemingen door te geven via waarnemingen.be  

Heb je een Amerikaanse stierkikker gezien of gehoord?

De Amerikaanse stierkikker is een invasieve exoot die een bedreiging vormt voor onze inheemse soorten. Het is een zeer grote en vraatzuchtige kikker en eet alles wat in zijn bek past. Hij is ook drager van verschillende ziektes. Om de bestrijding effectief te laten verlopen, is het cruciaal dat we een volledig beeld hebben van de verspreiding van deze soort. Nieuwe waarnemingen zijn daarom van onschatbare waarde.  “We roepen op om waarnemingen van Amerikaanse stierkikker door te geven via www.waarnemingen.be, liefst met een foto erbij. Zo kunnen we de verspreiding nog beter in kaart brengen en afhankelijk van de locatie maatregelen nemen. Binnen gekende geïsoleerde populatie nemen we de locatie op in de bestaande afvangstcampagnes, buiten de gekende populaties is er een snelle actie nodig. Binnen het kerngebied van de Grote Nete doen we voorlopig geen grootschalige acties maar zijn eigen initiatief of gemeentelijke acties wel mogelijk.” zegt Alain De Vocht, projectcoördinator LIFE 3n-stierkikkerproject.

De mannelijke stierkikker maakt geluid dat lijkt op het loeien van een rund. Dit geluid is een duidelijk herkenningspunt (https://waarnemingen.be/sounds/45718/). Stierkikkers zijn veruit de grootste kikkers die in onze streken voorkomen. Volwassen dieren kunnen een grootte van meer dan 20 cm halen, met een gewicht van meer dan 500 g. Ze hebben één keelkwaakblaas, een opvallend groot trommelvlies en geen ruglijsten of groene rugstreep.

Het LIFE-project 3n-stierkikker is een samenwerking tussen Hogeschool PXL, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Natuur & Bos van de Vlaamse overheid, en Natuurpunt vzw. Het project ontvangt financiële steun van het LIFE-programma van de Europese Unie (LIFE18 NAT/BE/001016), en van Provincie Antwerpen. Het LIFE-project 3n-stierkikker maakt gebruik van verschillende bestrijdingstechnieken om de verspreiding van de Amerikaanse stierkikker in Vlaanderen te stoppen. Voor meer informatie of het doorgeven van een waarneming: https://waarnemingen.be/go/lithobates-catesbeianus/?showcase=1

Voor meer informatie over het project kijk op www.stierkikker.be of volg ons op facebook.com/lifestierkikker.