Vier 100 jaar bib Achel 

HAMONT-ACHEL – Zoals eerder aangekondigd, viert de bibliotheek van Achel haar honderdjarig bestaan. Een mooie aanleiding om zowel in de aanloop naar dit jubileum als op de hoogdag zelf boeiende lezingen met fascinerende verhalen te organiseren. Met lezingen van twee dorpsgenoten is dit reden te meer om dit literaire festijn in het Michielshof met stip in je agenda te noteren!

Uitgeput maar niet verslagen – Het overwinnen van burnout
Op maandag 8 april om 20.15 uur kan je komen luisteren naar de lezing “Uitgeput maar niet verslagen – Het overwinnen van burnout” door Frank Vos. In 2020 verscheen in Zuid-Afrika het boek ‘Beyond Burnout’, een persoonlijk relaas en verhaal over veerkracht bij chronische stress. Auteur Frank Vos woont sinds 2022 in Achel na 40 jaar Zuid-Afrika. Als coach en bedrijfsadviseur wil hij mensen helpen om de balans te vinden tussen werk en privéleven. Aan de hand van ervaringen, oorzaken, gevolgen en praktische tips krijg je inzicht en antwoorden op deze actuele thematiek.

Maandag 8 april // 20.15 uur // Michielshof, eerste verdieping (lokaal 205)
De gedaanteverwisseling – 100 jaar KAFKA

Op woensdag 10 april, om 20.15 uur, is het de beurt aan Frank Cools met het verhaal “De gedaanteverwisseling – 100 jaar KAFKA”. Al meer dan 10 jaar opent de bibliotheek van Hamont-Achel haar deuren voor het filo-café. Het is een vaste waarde én erg gewaardeerde activiteit in de bibliotheek van Achel. Binnen deze context pikte de bib een lezing op over Franz Kafka. In 2024 is het exact 100 jaar geleden dat deze geniale schrijver stierf. Ras-verteller Frank Cools bewerkte het verhaal ‘De gedaanteverwisseling’ tot een boeiende ode aan een bijzonder auteur. Een jubileum-verhaal in een jubileum-maand.

Woensdag 10 april // 20.15 uur // Michielshof, eerste verdieping (lokaal 205) 
Boekbanden van de vroege middeleeuwen tot nu

Op zondag 14 april, de feestdag zelf, staan er ook enkele lezingen op het programma. Om 11.30 uur en 14.00 uur vertelt dorpsgenoot en kruisheer Edgar Claes je alles wat je ooit al wilde weten over de boekbandkunst. Hij maakte zich dit unieke ambacht eigen en verdiepte zich in de geschiedenis en technieken. Met zijn boekbanden behoort Edgar Claes tot één van de meest vooraanstaande binders ter wereld. Hij kan er bovendien gepassioneerd over vertellen. In de eerste lezing hoor je meer over de boekband doorheen de tijden. De tweede lezing gaat over zijn eigen werk en 40 jaar onderzoek naar nieuwe materialen en technieken. Deze lezingen worden georganiseerd in samenwerking met de Heemkundige Kring Achel.

Zondag 14 april // 11.30 en 14.00 uur // Michielshof, eerste verdieping (lokaal 205)
Laat je verrassen door deze interessante thema’s en bevlogen woorden! Alle lezingen zijn gratis en inclusief een glaasje bubbels. Inschrijven is niet nodig.