Stadsbestuur opent sterrenregister voor stilgeboren kinderen

Vanaf 1 mei 2024 opent de stad Hamont-Achel een sterrenregister. Hierin kunnen ouders, ongeacht de zwangerschapsduur, hun stilgeboren kindje registeren.  

“Voor ouders van een stilgeboren baby is het vaak ontzettend belangrijk om op een of andere manier aangifte te kunnen doen van hun baby bij de burgerlijke stand”, vertelt burgemeester Tom Cox. “Voor ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap is deze mogelijkheid er wettelijk gezien nog niet. Zij kunnen dus geen geboorte- en overlijdensakte laten maken. Dat maakt de lange periode van rouw die volgt op het verlies niet eenvoudiger. Om die reden opent ons stadsbestuur een sterrenregister: om deze kinderen een naam te kunnen geven en hun ouders een hart onder de riem te steken.”

Het sterrenregister komt er naar aanleiding van Wereldlichtjesdag binnen de jaarlijkse Koesterweek. Iedere tweede zondag van december branden mensen over heel de wereld een kaarsje ter nagedachtenis van overleden kinderen. “Tijdens deze laatste editie werd er aandacht gevraagd voor ouders die een kindje verloren dat overleed binnen de 140 dagen na de bevruchting,” legt schepen van Gezin Ilse Jaspers uit. “Omdat men deze kinderen niet officieel kan registeren, lijkt het alsof ze nooit hebben bestaan. Dit is zeer pijnlijk en vaak een moeilijke drempel in het verwerkingsproces en levenslange gemis dat een verlies van een kind met zich meebrengt.”

Voor álle sterrenkindjes
Het sterrenregister is er voor alle sterrenkindjes, ongeacht de zwangerschapsduur. Dus ook zij waarvoor al een officiële akte van een levenloos geboren kind werd opgemaakt. De ouders mogen de naam kiezen en er is geen beperking in tijd. Ook kindjes die bijvoorbeeld een decennia geleden werden geboren, kunnen ingeschreven worden in het sterrenregister. Ouders moeten ook geen ‘bewijs’ tonen om hun kindje in te schrijven. 

“Na inschrijving in het sterrenregister ontvangen de ouders een symbolische akte,” geeft schepen Ilse Jaspers nog mee. “En, indien zij dat wensen, betrekken we hen bij toekomstige activiteiten rond dit onderwerp. Zo hopen we ouders te ondersteunen dit verlies een warm en liefdevol plekje te geven.”

De voltallige gemeenteraad steunt dit initiatief.