Tentoonstelling ‘2×2 en 4×1’ in de Cacaofabriek Expo

HELMOND – Op zondagmiddag 7 april opent kunsthistoricus en auteur Edwin van Onna de tentoonstelling ‘2+2 en 4×1’ in De Cacaofabriek in Helmond. De tentoonstelling verbindt vier kunstenaars van twee generaties: Servi van Grinsven, Thé van Bergen, Leyla Aydoslu en Steven Baelen. In de monumentale ruimtes van De Cacaofabriek komt het werk van deze vier kunstenaars voor het eerst samen. De tentoonstelling is van 8 april tot 20 mei 2024 dagelijks gratis te bezoeken.

De Cacaofabriek nodigde Servi van Grinsven (Den Bosch, 1959) en Thé van Bergen (Achterveld, 1946) uit om een expositie samen te stellen van hun eigen werk en daarnaast twee jonge collega’s voor te dragen. Van Grinsven nodigde Steven Baelen (Roeselare (BE), 1981) uit: “Ik heb hem lesgegeven en ik ben hem sindsdien blijven volgen. Zijn tekeningen hebben een heel duidelijke noodzaak. Hij vertelt niet zomaar een verhaaltje, maar laat zien waar het concreet over gaat. Dat herken ik en is echt een sterke affiniteit.” Van Bergen nodigde Leyla Aydoslu (Antwerpen (BE), 1987) uit: “Ik vind het karakter van haar werk heel erg interessant. Hoe ze zich vanuit de schilderkunst richting het sculpturale ontwikkelde. Ik ben schilder en tekenaar en vind de confrontatie met iemand die ruimtelijk werk maakt enorm uitdagend.”

“Onze maatschappij is heel doelgericht ingesteld, terwijl je als kunstenaar juist moet spelen” – Servi van Grinsven

Belgische kunst verbindt op Nederlandse bodem
Wat de vier kunstenaars gemeen hebben is de liefde voor het materiaal waarmee ze werken en de overgave tijdens het maakproces. De handeling speelt een grote rol. Alle vier zijn ze als docent of student aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten (KASK) in Gent verbonden geweest. De docenten Thé van Bergen en Servi van Grinsven zijn weliswaar van Nederlandse komaf, maar hebben jarenlang hun hart verpand aan België en het Vlaamse kunstonderwijs. De Cacaofabriek biedt de twee jongere Belgische talenten alle ruimte om in combinatie met hun vroegere mentoren een tentoonstelling in te richten. Het verbinden van generaties is een speerpunt binnen de programmalijn van De Cacaofabriek.

Als bezoeker van de tentoonstelling word je uitgenodigd om te kijken naar de schilderijen van Van Bergen en Van Grinsven, objecten van Aydoslu en een monumentale tekening die speciaal voor de expositie op een wand in de exporuimte wordt gemaakt door Baelen. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met teksten van Edwin van Onna.

De tentoonstelling ‘2+2 en 4×1’ is van 8 april tot 20 mei 2024 dagelijks te zien tussen 13.00 en 17.00 uur (vrije toegang).