Concert ‘first Choices’: 6 Zilveren Jubilarissen

Muziekvereniging De Poort van Brabant staat in de startblokken voor hun First Choice Concert op vrijdag 12 april: een cadeautje aan hun 8 jubilarissen. Vorige week stelden we twee van hen aan u voor. Vandaag is het de beurt aan de maar liefst zes zilveren jubilarissen. Al 25 actief voor de Poort en al even lang lid van de Bond zijn Frank Valkenburg, Sjoerd van Velthoven, Lars van Maaren, Willemijn den Dekker. Toos Douven (50+ lid Bond!) en tot slot Bianca van Lieshout die iets minder lang bij de Poort speelt maar wel al langer lid van de Bond is. Hoe kijken zij aan tegen hun jubileum?

Concertreis als hoogtepunt

‘De Poort van Brabant is een grote familie, die verlaat je niet zomaar’, zegt Lars. Hij startte als blokfluiter en via de bugel kwam hij uiteindelijk bij de bas terecht. Dat moet ook wel…’als grote vent kun je tenslotte niet met zo’n klein instrumentje blijven rondlopen’. Hij startte met bas spelen tegelijk met Sjoerd, die naast de bas echt van álles heeft bespeeld, namelijk trompet, bugel, trombone en sousafoon. Allebei halen ze als mooiste herinnering de concertreizen aan. Lars: ‘Daarin zie je dat je als vereniging dichter naar elkaar groeit en de saamhorigheid enorm groeit’. Ze speelden in Wenen, Gent, Maastricht en Praag en die laatstgenoemde inspireerde hen allebei tot hun ‘First Choice’ van deze avond. Lars koos ‘Anthem’ en Sjoerd ‘Largo’, beide indrukwekkende stukken waarin het groot orkest, wat het concert verzorgt onder leiding van Patrick van Zutven, optimaal tot zijn recht komt. 

Liefde voor muziek

Behalve de concertreizen zijn volgens Willemijn ook de verschillende edities van Musique Spectaculaire hoogtepunten voor de leden. Zelf is ze geen actief spelend lid meer op dit moment. De alt- en/of sopraansax bespeelt ze nu en dan nog thuis in Sittard. Al wordt de binding met de vereniging door haar verhuizing minder, de liefde voor muziek blijft! Als First Choice koos zij de Symphonic Marches. Bianca en Toos zijn echt collega’s in het orkest. Ze spelen beiden bugel. Toen Toos begon bij de Poort was dat om het orkest uit de brand te helpen, er waren toen drie bugels in totaal. Inmiddels zijn dat er élf! Bianca bespeelt de bugel vanaf haar 7e. Ze vindt het prachtig om te zien dat er zo’n mooie mix aan leeftijden in het orkest is. Jong en oud gaan prima samen. Beiden vinden dat de vereniging moet blijven zoals ‘ie is! Voor hun First Choices hebben ze een persoonlijke aanleiding; At World’s End en Time to Say Goodbye, waarbij solist Edwin Wolterink het podium gaat betreden.

Vrienden van toen vrienden van nu

Van de trombone kan hij geen genoeg krijgen! Frank Valkenburg is dit instrument al 25 jaar lang trouw. Gestart in het jeugdorkest met zijn vrienden van toen, speelt hij nu al jaren in het groot orkest, met nog steeds een aantal van dezelfde muzikale maten. Hoewel muziek centraal staat, is ook de gezelligheid in de pauzes en ‘de derde helft’ reden om zo lang met plezier lid te blijven. En natuurlijk, niet alles gaat altijd vlekkeloos. Zoals de paasmis jaren geleden, waar Frank de schuif van zijn trombone verloor, die kletterde met veel geluid op de harde kerkvloer…waardoor de pastoor echt even de draad kwijt was. Frank is niet bang van stevig geluid. Zijn First Choice is dan ook Red Alert 3, thema van de gelijknamige Game. Het opnemen van muziek die verschillende generaties aanspreekt, zou dat één van de geheimen zijn om leden enthousiast te houden? Kom luisteren! 

Luister en geniet mee

Publiek is uiteraard van harte welkom bij First Choices. Voor slechts € 9,50 kunt u een avond genieten van een zeer gevarieerd muzikaal programma. Kaarten zijn online te koop via www.depoortvanbrabant.nl. Vrienden van de Poort ontvangen een gratis toegangskaart; zij ontvangen hierover nog persoonlijk bericht.

Van links naar rechts (met de klok mee): Sjoerd van Velthoven, Toos Douven, Lars van Maaren, Frank Valkenburg en Bianca van Lieshout.

Fotograaf: WERM fotografie