Lezing door Willem Maris over Weidevogels

WEERT – Op dinsdag 9 april om 19.30 uur organiseert Werkgroep Lezingen IVN Weert e.o. een lezing door Willem Maris met als thema ‘Weidevogels en zenderonderzoek aan de Ospelse patrijzen’. De inkom bedraagt €2 inclusief koffie of thee.

Beide presentaties worden gegeven door Willem Maris, onderzoeker boerenlandvogels bij het Agrarisch Collectief Natuurrijk Limburg. Vanwege de ontwikkelingen in de landbouw in het Peelgebied zijn beide presentaties over boerenlandvogels actueler dan ooit. In de eerste presentatie wordt ingegaan op de bestandsontwikkeling van weidevogels in het agrarisch gebied aan de zuidkant van de Peel. Dit is het laatste weidevogelbolwerk van Limburg. Kieviten, scholeksters, wulpen en zelfs onze Nationale Vogel, de grutto, kun je hier nog aantreffen. Hoe gaat het met deze populaties, en wat is het perspectief? Na de pauze volgt een presentatie over patrijzen. Sinds 2019 worden in Ospel jaarlijks een aantal patrijzen gezenderd om vast te stellen waar ze zich het liefst ophouden in het huidige grootschalige boerenland. Deze gezenderde patrijzen worden letterlijk op de voet gevolgd. Met verrassende bevindingen. Waar je ze zou verwachten zitten ze niet. En waar je ze niet verwacht, zitten ze wel.