Valkenswaard als enige dorp in top 3 ‘Evenementenstad van het jaar

VALKENSWAARD – Tijdens het Nationaal Congres Evenementen in Valkenburg op 8 april heeft Valkenwaard de top 3 van ‘Evenementenstad van het jaar 2023’ behaald. Samen met Alkmaar en Tilburg stond Valkenswaard als enige dorp in de top 3 van Nederland. Tilburg won uiteindelijk de titel ‘Evenementenstad van het Jaar’. “Hoewel we de titel graag binnen hadden gehaald, is het behalen van de top 3 een groot compliment aan de talrijke vrijwilligers en organisatoren van Valkenswaard”, aldus burgemeester Ederveen.

De jury beoordeelde de genomineerden op inhoudelijke elementen zoals visie, aanpak, toegankelijkheid, samenwerking met stakeholders en maatschappelijke relevantie voor de
gemeente. De jury roemde Valkenswaard voor haar vele unieke evenementen die tot stand komen door de inzet van honderden vrijwilligers. De evenementen hebben een grote
maatschappelijke impact in de gemeente.

Waar een dorp groot in kan zijn
“Voor een dorp hebben we heel veel (unieke) evenementen. In 2023 vonden er maar liefst 40 prachtige evenementen plaats. Bovendien worden in Valkenswaard evenementen geïnitieerd vanuit bewoners, buurtschappen of lokale verenigingen. Er zijn maar weinig tot geen ‘ingekochte’ evenementen”, aldus burgemeester Ederveen. De door inwoners bedachte evenementen hebben vaak een lange bestaansgeschiedenis en bevatten een rijke mix van volkscultuur, recreatie, historie en sport. Het Corso & Cultuur Festival en het Vogelverschrikkerfestival zijn hier mooie voorbeelden van.

Een goed idee en veel enthousiasme
In Valkenswaard krijgen organisatoren alle ruimte om ideeën voor een nieuw evenement te bespreken met de speciaal daarvoor aangestelde evenementencoördinator. Daarnaast is er (financiële) steun beschikbaar voor de opstart van een nieuw evenement, promotionele kosten of het maken van een risicoanalyse of veiligheidsplan. De organisatoren zijn mensen van de praktijk met jarenlange ervaring, ze zijn oplossingsgericht en hands-on. In Valkenswaard delen de organisatoren hun kennis met elkaar, én met de gemeente.

Evenementenvisie
Onlangs kwamen de organisatoren nog bijeen om hun input te geven op de nieuwe evenementenvisie, die naar verwachting voor de zomer gereed zal zijn. Zo werkt iedereen
samen aan onze bruisende gemeente, met heel veel, ontzettend leuke evenementen. Het behalen van de top 3 is zeer terecht een groot compliment aan de honderden vrijwilligers van Valkenswaard voor hun creativiteit en doorzettingsvermogen.