Fieke vermaakt met Non-Actief

BUDEL – Theater de Borgh presenteerde op 6 april, in het kader van de ‘Blind Date’, de cabaretvoorstelling Non-Actief van Fieke Opdam.

Fieke Opdam was ooit de jongste non van Nederland, maar verruilde na bijna negen jaar het klooster voor het theater. In 2021 behaalde ze de halve finale van Cameretten Festival. In deze show Non-Actief beschreef ze haar opmerkelijke carrièrepad. Op 18-jarige trad ze toe tot de Karmelietessen in Sittard, waarna ze vervolgens bijna negen jaar als Zuster Luca door het leven ging. Nadien verruilde ze de ene heilige grond voor de andere: ze verliet (gedwongen) het klooster en stapte de theaterwereld binnen – een langgekoesterde droom.

Het was de derde keer dat ze deze show opvoerde. Tijdens de vorige voorstelling maakte ze nog gebruik van aantekeningen op papier, maar in Budel probeerde ze het zonder tekst. Dat lukte niet helemaal, want ze moest zo nu en dan de notities raadplegen, maar dat pakte ze op een ludieke manier aan. Fieke zorgde sowieso voor een fijne, informele sfeer. Het publiek zat in een halve cirkel voor het podium waardoor de bezoekers goed betrokken werden bij de show. Ook het podium was mooi met het opblaasbare decor en het blacklight. Fieke zorgde voor een vermakelijke avond in De Borgh! De voorstelling is 30 mei ook te zien in De Schalm in Veldhoven. 

Foto’s Michel Achten