Open Van Horne Wandeling over ‘Graaf Philips van Horne en Weert’ 

WEERT – De maandelijkse open wandeling van de stadsgidsen op zondag 14 april staat geheel in het teken van ‘Weert, de Van Hornestad van Limburg’. Aanvang: 13.30 uur. Startpunt: Grand Café De Weerter Bazaar, Markt 17.  Belangstellenden dienen zich wél aan te melden via: info@stadsgidsenweert.nl. Let op: Tevens voorkeur aangeven: koffie of thee.

Een van de hoogtepunten tijdens de wandeling is de monumentale St. Martinuskerk, maar ook het centrum van de stad kent een rijk verleden waarachter mooie verhalen schuilen. 

Onder leiding van de stadsgids Ed Bijmans wordt er gewandeld langs locaties die een relatie hebben met de Van Hornes en in het bijzonder met Philips van Montmorency, graaf van Horne en heer van Weert.  De gids vertelt ook over recente archeologische vondsten en natuurlijk over de Van Horne dynastie. Centraal staat de vraag: ‘waar ligt onze Philips van Horne begraven?’ Naast het verleden komt ook het heden volop aan bod. Weert is immers een bruisende stad

Van Horne film
Voorafgaande aan de wandeling wordt een klankbeeld vertoond als filmische introductie op de Van Horne Wandeling. Het klankbeeld toont met kaarten en foto’s het verhaal over het ontstaan van Weert, de vestiging van de adellijke familie Van Horne in Weert en het leven van de doorsnee Weertenaar rond 1565. 

Weert: Van Hornestad
In het introfilmpje wordt duidelijk gemaakt dat dit terecht is. Vanaf het einde van de dertiende eeuw tot 1568 hebben de graven Van Horne hun stempel gedrukt op de geschiedenis en de vormgeving van Weert. Door de aanleg van stadswallen, poorten en grachten en vooral door de bouw van kasteel Nijenborgh wordt Weert een vestingstad. Dat heeft voor stad en platteland grote gevolgen, vooral tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Na het filmpje gaan de wandelaars op zoek naar sporen uit die tijd. Vanaf het marktplein voert de route langs het Muntgebouw, de Tiendschuur en natuurlijk het voormalige imposante kasteel ‘Nijenborgh’ en het nieuwe kasteelpark. Na een bezoek aan de tuin van het Birgittinessenklooster in de Maasstraat wordt als spectaculair slot de monumentale Sint Martinuskerk bezocht. 

Daar wordt de ultieme vraag behandeld: ‘ligt hier wel of niet Philips van Horne begraven?’ Belangstellenden dienen zich wél aan te melden via: info@stadsgidsenweert.nl Het maximale aantal wandelaars is: 20. De wandeling duurt ongeveer twee uur.  De kosten bedragen € 6 p.p. inclusief koffie/thee en filmpje (kinderen tot 12 jaar gratis!). Vertrekpunt: om 13.30 uur bij Grand Café ‘de Weerter Bazaar’, Markt 17, schuin tegenover de St. Martinuskerk. Er wordt gebruik gemaakt van headsets.Zie ook: Website: www.stadsgidsenweert.nl

Foto Poort af Biest Jan Lemmen