De vele mogelijkheden van ergotherapie bij B-Fysic 

BUDEL – Op het gezondheidsplein van Budel, aan de Dam, is B-Fysic gelegen. Dit centrum biedt kwalitatieve zorg op het gebied van bewegen. Ergotherapie is een groot onderdeel hierin. Doel van deze therapie is het ondersteunen van cliënten in de dagelijkse activiteiten, zowel binnen- als buitenhuis. Ergotherapeuten Marlou Woolderink en Kim Meulepas geven graag wat meer uitleg: “We geven advies en training over hulpmiddelen, maar ook energiemanagement, hulp voor mantelzorgers bij naasten met dementie alsook valpreventie trainingen behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast hebben we ons gespecialiseerd in de behandeling van chronische pijn en vermoeidheid.” 

“Bij ons worden er geen standaardprocedures gevolgd, iedere client krijgt een behandeling volledig op maat. Waar liggen de behoefte, wat zijn de mogelijkheden en hoe kunnen we hier zo goed mogelijk in ondersteunen. Voor de ene is het belangrijk om terug naar de supermarkt te kunnen gaan zonder overprikkeld te worden, voor de andere is het van belang om hulpmiddelen te voorzien om bv. zelfstandig steunkousen aan te doen. De vragen zijn bij iedere client heel verschillend,” aldus Kim en Marlou. “Ergotherapie is een ruim concept, we bekijken namelijk het lichamelijke, geestelijke aspect maar ook de omgeving, in de breedste zin van het woord.” 

Overprikkelingen
Wie een verstoorde prikkelverwerking heeft, kan te maken krijgen met overgevoeligheid en concentratieproblemen. Maar ook wie kampt met een depressie of een burn-out kan gebruik maken van de handvaten die ergotherapie te bieden heeft. “Samen met de client kijken we wat we kunnen doen om het dagdagelijks functioneren te bevorderen. Door middel van gesprekken proberen we inzicht te geven in het gedrag om zo positieve aanpassingen teweeg te brengen. We hebben verschillende technieken, oefeningen en strategieën die deze klachten kunnen verminderen.” 

Energiemanagement 
“Ook Energiemanagement is een behandeling dat we vaak toepassen. Mensen die de balans kwijt zijn tussen wat ze doen en wat ze kunnen, kunnen te maken krijgen met chronische vermoeidheid. Samen zoeken we naar een betere balans hierin, zodat cliënten weer actiever in het leven kunnen staan. Dit kan bv. door samen te onderzoeken wat men allemaal onderneemt of wenst te ondernemen en hier een schema voor op te stellen. Zo wordt langzaam het niveau weer opgekrikt. 

Chronische pijn 
Zowel Kim als Marlou is gespecialiseerd in de behandeling van chronische pijn. “We bieden onze cliënten handvaten, zodat ze weer kunnen ‘zijn’ zonder dat de pijn die ze ervaren storend is. We kijken samen hoe we het dagelijkse leven aan kunnen passen om zo de pijn beter te kunnen beheersen. Of we voorzien hulpmiddelen waar mogelijk en leren onze cliënten hier correct mee om te gaan. Soms zijn het slechts enkele kleine aanpassingen die een wereld van verschil kunnen maken.”

Werk re-integratie 
Ook wie moeilijkheden ondervindt bij de re-integratie op de werkvloer kan rekenen op de ergotherapeuten van B-Fysic. “In samenwerking met de werkgever wordt er op de werkvloer zelf gekeken naar wat er aangepast kan worden. Soms is een kleine wijzigingen in het werkschema al voldoende om weer terug in het juiste ritme te komen, soms moeten de werkzaamheden aangepast worden om later weer opgebouwd te kunnen worden.”

Betrokkenheid 
De ergotherapeuten van B-Fysic werken nauw samen met de cliënten. Niet enkel in de praktijk zelf, maar zeker ook bij cliënten thuis komen ze graag langs om te kijken welke hulpmiddelen ingezet kunnen worden of welke andere wijzigingen doorgevoerd kunnen worden om zo het dagdagelijkse leven gemakkelijker te maken. Ook mantelzorgers kunnen beroep doen op ons voor advies.” 

We geven daarnaast niet enkel advies, maar we gaan ook actief aan de slag om onze cliënten zo veel mogelijk werk uit handen te nemen. Denk aan de aanvraag van een scootmobiel, een driewielfiets, een aangepaste badkamer, een traplift,… Dankzij ons ruime netwerk weten wij in veel gevallen precies waar we de aanvragen kunnen doen. 

Alle professionals binnen B-Fysic kunnen rekenen op elkaars expertise. “Er is dan ook heel regelmatig overleg en indien we met bepaalde vragen zitten omtrent de behandeling van een client, kunnen we altijd beroep doen op onze collega’s.” 

Contact en vergoeding 
Benieuwd naar wat B-Fysic voor jou kan betekenen? Een afspraak maken kan door te bellen naar 0031 85 210 4916. Er is geen verwijzing nodig. Ook een afspraak aan huis is mogelijk. 10 uren per jaar worden vergoed uit de basisverzekering. Belgische cliënten zijn eveneens welkom in de praktijk in Budel. 

Foto Marlou Woolderink en Kim Meulepas