JanseDeCoomp op de planken met derde show ‘Dus Toch?!’

BUDEL – Het duo JanseDeCoomp staat op 19, 20 en 21 april in Theater De Borgh met de nieuwe voorstelling met ‘Dus Toch?!’. Het is de derde avondvullende show van Boy Jansen en Addie Compen. Hun humor is weer een stukje ‘volwassener’ geworden: ‘Er is dit keer ook ruimte voor een serieuze noot’.

Door Roy de Leijer

Met hun debuutvoorstelling ‘Ruik Er Eens Aan’ in 2019 en ‘In Voor en Tegenzin’ in 2022 trokken Jansen en Compen volle zalen in Hamont en Budel. Dit voorjaar spelen ze in Theater De Borgh in Budel drie keer de show ‘Dus Toch?!’. 

“In principe willen we om het jaar een nieuwe voorstelling brengen”, vertelt Addie Compen. Maar er zit mogelijk meer in het vat. Boy Jansen: “Ook naast JanseDeCoomp willen we een paar leuke dingen organiseren, maar daar zit verder geen moeten achter.”

Compen en Jansen kennen elkaar al jaren. Beiden Budelnaren kunnen buigen op een flinke ervaring in het artiestenwereldje, zowel voor als achter de schermen. Jansen is een bekende tonprater en als lid van de feestact Lawineboys treedt Compen samen met Koen van Steenbergen al jaren op in binnen- en buitenland. “Volgend jaar vieren we ons 25 jaar jubileum”, zegt Compen. Ook voor Jansen wordt 2025 een bijzonder jaar. “Volgend voorjaar stop ik definitief met tonpraten. Ik wil dat optreden weer echt een hobby wordt”, zegt de Budelnaar.

Het duo leeft toe naar hun nieuwe reeks shows. Compen: “Na carnaval zijn we echt begonnen met het uitwerken van de voorstelling. We hebben iedere act een aantal keer gespeeld en inmiddels zijn we bezig met het finetunen.” Jansen vult aan: “Het script ontstaat bij ons tijdens het spelen.”

Na hun debuutvoorstelling in 2019 sloeg het duo twee jaar geleden een nieuwe weg in, meer gericht op cabaret. ‘Compen: “Onze eerste show in België was eerder een revue, met veel verkleedpartijen.” Jansen: “In die voorstelling zaten sketches die we nu niet meer zouden spelen.”

‘Dus Toch?!’ is opnieuw een cabaretvoorstelling. “Daarin zijn we de afgelopen jaren gegroeid”, zegt Compen. Jansen: “In onze nieuwe voorstelling zit vooralsnog geen enkele mop en toch is het grappig.” Dat laatste is niet onbelangrijk, beaamt Jansen: “De mensen komen natuurlijk vooral om een avondje te lachen.”

Het duo wil niet veel prijsgeven over de nieuwe voorstelling. “Er zitten hele persoonlijke stukken in. Ook is er ruimte voor een serieuze noot”, zegt Compen. Jansen: “Zo wordt er een liedje gezongen, waarvan we verwachten dat dat de mensen echt zal raken.” 

Maar ook de liefhebbers van typetjes komen aan hun trekken. Ze maken de tantes van Jansen en Compen: Tilly en Bets dit keer opnieuw hun opwachting op het podium van De Borgh.

In het Budelse theater speelt het duo opnieuw een thuiswedstrijd. Jansen: “We hebben het er weleens over gehad om met JanseDeCoomp te gaan touren langs een aantal theaters in de regio. Ik denk dat dat best zou kunnen als we uit alle drie de shows de beste stukken zouden halen.”

De voorstelling ‘Dus Toch?!’ is op 19, 20 en 21 april te zien in Theater De Borgh in Budel. De uitvoeringen beginnen telkens om 20.00 uur. Kaarten kosten 22,50 euro en zijn te koop via www.theaterdeborgh.nl.