Seniorenvereniging Maarheeze op bezoek in het DAF museum

MAARHEEZE – Op woensdag 27 maart jl. bracht een groep leden van de Seniorenvereniging Maarheeze een bezoek aan het DAF Museum in Eindhoven. Ze hebben daar een heel interessante middag doorgebracht. In het museum is zo ongeveer alles te zien wat DAF in de loop van de tijd gemaakt heeft. Heel leuk dat allemaal te bekijken en daarbij uitleg te krijgen van de deskundige gidsen die met ons rondgingen. Dat waren twee mannen uit de DAF praktijk, ze vertelden met veel enthousiasme over alle producten van DAF vroeger en nu. Hun uitleg was extra boeiend door de vele anekdotes uit eigen ervaring die daarbij aan bod kwamen. In plaats van de geplande anderhalf uur dat de rondleiding zou duren, hadden ze meer dan twee uur alle aandacht van de deelnemers voor hun verhalen.  

Wat hebben we zoal gehoord en gezien deze middag? Allereerst het verhaal van de gebroeders van Doorne. Hoe Huub van Doorne (zonder opleiding) in de praktijk een geweldige techneut bleek te zijn. Hij werd gestimuleerd om een eigen bedrijf te beginnen en hij startte met ijzerwerk op bestelling te maken, later gevolgd door de productie van aanhangwagens. In het museum is de eerste werkplaats van “Van Doorne Aanhangwagenfabriek” te zien. Op de bovenverdieping  van het museum staan de personenauto’s. De eerste twee  personenauto’s die in 1959 werden geproduceerd staan er nu te pronken. Verder zijn alle uitvoeringen van de personenauto hier aanwezig van politieauto tot PTT-auto. Naast de auto’s die in serie zijn gebouwd zijn er ook bijzondere modellen, zoals de strandauto’s van de koninklijke familie. In een andere afdeling staan de raceauto’s  en de speciale voertuigen van DAF met de variomatic aandrijving.

In de grote hal beneden in het museum staan de vrachtauto’s, trailers en opleggers en aanhangers. Je kijkt je ogen uit naar de ontwikkelingen in de tijd van deze voertuigen. Het eerste basistype van DAF in 1949 tot de gigantische trucks van nu. Onze aandacht werd zeker ook getrokken door de imposante vrachtauto’s van DAF die meegedaan hebben aan de Parijs Dakarrally. Met een daarvan heeft Jan van Rooy het truckklassement van de rally gewonnen.

Dit bezoek aan het DAF Museum was zeker de moeite waard. Een prima idee van de Seniorenvereniging om dit uitstapje te organiseren!