F35 opvolger van F16 maar met meer lawaai

PELT – Op 18 april zond de Nederlandse tv met het programma Pointer een reportage uit met daarin de ervaringen van inwoners die in de nabijheid van het Leeuwardense vliegveld wonen. Door de komst van de F-35 die de F-16 toestellen gaat vervangen zijn ze daar wel erg geschrokken van de extra geluidshinder. Een startende F-35 maakt blijkbaar evenveel geluid als vijf F-16’s en een landende F-35 zelf als 20 F-16’s bij elkaar. Er werd zelfs door omwonenden op bepaalde momenten 119 Db gemeten. De Lochheed Martin-F-35 lIghtning II, ook bekend als de Joint Strike Fighter zal vanaf 2027 gedeeltelijk ingezet worden op vliegbasis Kleine Brogel en Florenne. België heeft 35 van deze toestellen gekocht. Het zal vooral het opstijgen en landen zijn wat extra geluidshinder met zich mee zal brengen.