TWC de Zwoegers behaalt historische mijlpaal 

BUDEL – Toerwielerclub De Zwoegers viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Reden genoeg voor De Zwoegers om dit heuglijke feit dit jaar te vieren met tal van festiviteiten. Zo vertrokken we eind januari al met de ploegbus naar de Wereldkampioenschappen Cross in Hoogerheide alwaar we de mannen- en vrouwenprofs hun kunsten zagen vertonen. Wat een spektakel en wat een power toveren die uit hun kuiten ! 

Door Roy de Leijer

Afgelopen zondag had de Zwoegers-feestcommissie wederom een festiviteit in elkaar gesleuteld. Onder het motto “sport verbroedert en wielrennen in het bijzonder” leek het TWC de Zwoegers leuk om hun 50-jarig jubileum te delen met alle andere fietsverenigingen van de gemeente Cranendonck. Na het nodige recherchewerk bleken er maar liefst 19 (!) fietsverenigingen rond te fietsen in Cranendonck. Groot was dan ook de lach op het gezicht van TWC de Zwoegers toen alle clubs dan ook zondag 21 april bij ons op de koffie met vlaai kwamen. Stuk voor stuk allemaal Flandriens, Stoempers, Diesels, Sprinters, Mannen én Vrouwen, van Jong tot Oud verschenen ze in hun eigen kenmerkende club wielren-outfit aan de start van de Zwoegers jubileum-route. Spraakmakende namen waren te lezen op  hun tricots zoals De Lucky Sprinters, De Spurters, Team Electro Nagel, Club Linders Gastel, De Pandoras in hun retro-outfit, Budelse Bos Vrullie, De Bokkerijders in hun Azzurri blauwe outfit, Os Verzet, De Heus, OPS Internationaal, Women on Wheels (jawel hoor, ook veel dames trappen in clubverband vele kilometers weg), De Schilders’ Boys, TWC Soerendonk, De Vette Ketting (maar die hadden ze voor deze koers mooi blinkend gepoetst), “Altijd Koers” werd achtervolgd door de mannen van “Snel Zat” en, even er op moeten wachten, “Vlug Trug” ! En de Zwoegers-renners reden daar met 4 groepen controlerend tussendoor. Cranendonck leek wel even de bollenstreek met al die strakke (fel)gekleurde wieler outfits flitsend over de Cranendonckse wegen.  

Volgens een minutieus opgesteld starttijden-schema werden alle wielrenners weggeschoten en begonnen ze aan hun met GPX-file uitgestippelde tocht. De wind had er zin in en geselde de mannen en vrouwen volop en de diepvries temperatuur deed haar best om eenieder het zwijgen op te leggen. Bbbrrrrrrr…..Belachelijk koud ! Maar de koffie met vlaai bij de finish deed eenieder goed en daar kwamen de spannende verhalen en anekdotes, onder het genot van een speciaal biertje, alweer snel naar boven. Ook ATB-club “Fietsverdriet” kwam vanuit de bossen zich mengen in de feestvreugde.  De voorzitter bedankte alle clubs nog voor hun acte de presence en wist nog te vertellen dat voor het eerst in de eeuwenoude geschiedenis van de Gemeente Cranendonck een toer-wielerclub haar 50-jarig jubileum behaalde, een unicum en dat werd dan ook nog eens gevierd op een unieke plaats: Cafe-Zaal de Wielerbaan ! En om het verhaal nog sterker te maken: bij het zoeken in oude dozen op zolder waren nog foto’s boven water gekomen van de 8 Zwoegers die in 1974 de club oprichtten. Allen toen nog getooid met een grote jaren ’70 snor. En één van de Zwoegers van het eerste uur, inmiddels opgeklommen tot wegkapitein maar nu zonder snor: Thieu van Dooren, trapt in Zwoegers-tenu, nog steeds op zijn stalen ros en werd dan ook, onder een groot applaus van alle aanwezigen, gefeliciteerd met zijn 50 jarig lidmaatschap ! Inmiddels was Jos Meusen van Foto de Meus al boven op een trap geklauterd en wist, de koude trotserende, dit geheel nog treffend te vangen in een mooi plaatje voor het nageslacht. Binnen in de Wielerbaan bleef het inmiddels opgewarmde peloton nog lang zitten en zelfs een blinde zag dat “sport inderdaad verbroedert”.  

TWC de Zwoegers bedankt nogmaals iedereen voor deze geweldige opkomst !  Wilt u meer informatie over TWC de Zwoegers kijk dan eens op onze website www.dezwoegers.nl of neem contact op met de voorzitter Peter Vos 06-22413785. Ook kunt u zich nog aanmelden als sponsor voor de nieuwe 4-jarige kledingperiode die 1-1-2025 van start gaat !           

Foto Jos Meusen